Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több város kapcsolódik be az iráni rendszerellenes megmozdulásokba

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtök óta folynak a tiltakozások Irán-szerte, valószínűleg mostanra 2009 óta a legnagyobb tüntetéshullámról beszélhetünk. Ma először Hasszán Roháni elnök is megszólalt.

kép: Anadou hírügynökség

Amint korábban írtuk, a korábbi évek tüntetéseihez képest a mostani tiltakozásokban az az újdonság, hogy a tüntetők nem csak gazdasági követeléseket fogalmaznak meg, hanem a korruptnak tartott Róháni elnök, a klerikális elit, és a rezsim kritikáját is megfogalmazzák.

Szintén új elem az is, hogy a tiltakozók hangosan elutasítják a rezsim erőszakos külpolitikáját, a libanoni Hezbollah, a szíriai rezsim és a jemeni húszik, vagy a palesztin Hamász támogatását.

Tüntetés Qom városában. A tüntetők a az Iszlám köztársaság bukását követelik,
forrás: Farnaz Fasihi twitter

A tüntetések péntekre a második legnagyobb városról, Masshádról átterjedtek Teheránra és a nagyobb városokra. Masshádban legalább 50 embert vettek őrizetbe egy munkástüntetés után, Teheránban rohamrendőrök csaptak össze tüntetőkkel. Arról is szólnak hírek, hogy a teheráni egyetemen is sor került összecsapásra hallgatók és rendőrök közt. Szombaton Dorúd városban legalább két tüntető életét vesztette, noha az Al Jazeera szerint nem világos, ki tehető felelőssé a halálesetekért.

https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/10155847459263467/

A hatóságok délelőtt óta ideiglenesen a közösségi médiát is korlátozni kezdték. Korlátozták az Instagramot, mert elsősorban itt jelentek meg azok a képek, amiken tüntetők az Iráni Forradalmat éltető plakátokat, szobrokat döntenek, illetve Khamenei ajatollah, Irán első számú vezetőjének az arcképeit égetik. Az Instagram mellett az Iránban 40 millió felhasználóval bíró Telegram közösségi médiát is blokkolták.

Mai hírek szerint egyre több városban zajlanak tüntetések, illetve továbbiakban terveznek megmozdulásokat. Miközben a kurd kisebbség egyik legerősebb szervezete, a helyi kurd kisebbség pártja is tüntetésre bíztatja szimpatizánsait.

Irán & USA

Trump elnök a korábbi évek enyhülést szorgalmazó USA-politikához képest váratlanul gyorsan és hevesen reagált az eseményekre. A twitteren azt írta,

„Az iráni kormánynak tiszteletben kell tartania népe jogait, ebbe a véleményszabadság is beleértendő. A világ figyel!”

Az amerikai elnök reakciója azért is rendkívüli jelentőségű, mert egyes republikánus körökben erős az elmúlt évek iráni rezsimmel szembeni enyhülés, és legfőképpen az atomalku kritikája, ezek a körök szívesen látnának egy beavatkozóbb, az iráni rezsim megdöntésére irányuló külpolitikát. A Trump-adminisztráció alatt már eddig is megromlott a viszony az USA és Irán közt, nem csak a Trump által is élesen kritizált atom-alku, hanem a jemeni és szíriai polgárháborúk kapcsán is. (A még Obama elnök és John Kerry külügyminiszter idején tető alá hozott alku lényege, hogy Irán felhagy az atomprogramjával, cserébe a nyugati országok feloldják az Irán sújtó gazdasági szankciókat.)

Ma délután Hasszán Róháni reagált Trump tweetjére. Az iráni elnök arra emlékeztette Trumpot, hogy néhány hónapja még terroristáknak nevezte az irániakat.

„Annak, aki a fejétől a lábujjáig elllene van az iráni nemzetnek, nincs joga kifejezni az iráni néppel való együttérzését”

– mondta Róháni elnök, aki a tüntetések kirobbanása óta először szólalt meg. Televíziós üzenetében azt is mondta, az irániaknak joga van kritizálni és tüntetni, de ahhoz nincs, hogy másokban félelmet keltsenek.

(Al Jazeera, Mérce)