Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Irán a kormányellenes tüntetések miatt elkezdte blokkolni a közösségi médiát

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az iráni hatóságok időlegesen blokkolták az Instagram nevű közösségi oldal elérését az országban. Erre azután került sor, hogy napok óta az ország egész területén egymást követik a rendszerellenes megmozdulások. A Telegram nevű titkosított üzeneteket közvetítő cég pedig az irániak kérésére blokkolt egy fiókot, ami kulcsszerepet játszhatott a tüntetésekben.

Harmadik napja tartanak a tiltakozások Iránban. A tiltakozók nem csupán a rossz gazdasági helyzet miatt tiltakoznak, hanem az ország szerintük agresszív külpolitikáját is bírálják. Erről részletesebben itt írtunk.

Bár kevés információ szivárog ki a totálisan ellenőrzött Iránból, sejthetően a tüntetések nem csitulnak, hiszen az iráni rezsim vasárnapra virradóra blokkolta az Instagram közösségi oldal elérését az országban, az iráni Forradalmi Gárda vezetője pedig brutális fellépést ígért a tüntetőknek.

Az Instagram blokkolására azért került sor, mert a közösségi portálon sorra jelentek meg a képek arról, ahogy a tüntetők összetűznek a rendfentartókkal, letépik az Iráni Forradalmat hirdető plakátokat, szobrokat döntenek, illetve Ali Khamenei ajatollah, Irán első számú vezetőjének az arcképét is elégetik.

De az iráni vezeteés elérte azt is, hogy a Telegram nevű titkosított üzenetekre szakosodott oldal blokkolja a tüntetések egyik fő szervezési pontjának számító fiókot, miután az arra biztatott mindenkit, készítsen Molotov-koktélokat és azzal támadják a rendőröket.

(Forrás: Haaretz)
(Címlapkép: twitter)