Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novák Katalin szerint csupán a rossz hozzáállás jelenthet akadályt a gyermekvállalásnál

Ez a cikk több mint 6 éves.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár interjút adott a Mandinernek, amiben érdekes kijelentéseket tett többek közt az elfogadható és nem elfogadható melegekről („Vannak jó szándékú meleg emberek, akik csak nyugalomban szeretnének élni, és van egy kisebb, de nagyon hangos csoport, amelynek tagjai pedig folyamatosan provokálnak”) és a „genderőrületről” is („Vannak férfiak és nők, és csak az ő kapcsolatukból tudnak gyermekek születni. Ha ezeket a nyilvánvaló igazságokat ma valaki kimondja, rögtön homofóbiát kiáltanak”), de a beszélgetés során szóba került a gyerekvállalás és a szülés is.

Novák szerint a társadalom még mindig nem becsüli meg eléggé a főállású anyákat, pedig az állam válláról komoly terheket vesznek le, ezért jobban kéne őket honorálni. Ez igaz is, és valóban rendkívül fontos lenne munkaként kezelni a gyermeknevelést. Ám a válasz arra a kérdésre érkezett, hogy nem akadályozza-e a gyermekvállalást az, hogy Magyarországon nincs kultúrája a részmunkaidős vagy távmunkás állásoknak, így egy édesanyának nincs nagyon választási lehetősége, muszáj otthon maradnia a gyermekével.

Ezt a problémát pedig Novák úgy kerülte ki, hogy azt sugallta, egy anyának illene mindenképpen az otthon maradást választania.

Ezzel a hozzáállással több gond is van. Egyrészt, nem mindenki teheti meg, hogy kiessen egy ember fizetése a családi költségvetésből, ami a legjobb esetben is így egy fő teljes fizetéséből és a GYED-ből áll. És hát nem mindenkinek jár GYED, de nem is mindenki támaszkodhat párja fizetésére. Egyedülálló szülőknél például szinte elképzelhetetlen, hogy dolgozás nélkül el tudják tartani magukat és gyermeküket is. Másrészt pedig úgy tűnik, azzal se számol Novák, hogy még ha anyagilag meg is engedheti magának egy nő a több évnyi kiesést, akkor is hátrányt jelent majd neki ez a szünet, amikor visszatér a munka világába. De mindegy, egy anyának az a dolga, hogy otthon legyen a gyerekével.

Az interjúban szóba került a családbarát szülészetek létesítése és az otthonszülés témája. A családbarát szülészetek kialakítását (olyan szülészetek, ahol a szülés pozitív élmény lehet a szülő nő és gyermeke számára is) még szeptemberben tűzte ki célul Novák, azóta erről semmit sem lehet hallani. Az interjúban Novák azt mondja, az átalakítási munkálatokat már megkezdték abban a 78 intézményben, melyben van szülészet.

Családbarát szülészetekre óriási igény lenne Magyarországon, elég csak a Másállapotot a szülészetben! csoport Facebook-oldalán összegyűjtött szüléstörténeteket végigfutni ahhoz, hogy bárki elborzadjon attól, ahogy az egészségügyi rendszer kezeli a szülő nőket. Az egyik problémás pontra egyébként Novák is kitér: a szülő nőket nem szabadna sem betegnek nevezni, sem annak kezelni, mivel „egy egészséges nő szülése a világ legtermészetesebb jelensége.” De szintén a Másállapotot csoport hívja fel a figyelmet arra, hogy jelenleg Magyarországon nincs olyan minőségbiztosítási rendszer, amely elérhetővé és ellenőrizhetővé tenné az anya- és bababarát ellátást, és ameddig ilyen nem lesz, igazából bármelyik szülészetre rá lehet fogni, hogy az, még akkor is, ha egyáltalán nem.

Az otthonszülést pedig elintézi Novák annyival, hogy a joga bárkinek megvan rá, de csak nagyon kis csoportot érint. Pedig az otthonszülés valószínűleg korántsem lenne ennyire ritka, ha nem lenne ilyen szinten stigmatizálva. Ráadásul a TB sem támogatja az intézményen kívüli szülést, így megint csak anyagi akadályai is vannak a szabad választásnak.

Novák a hálapénzt is csak szükséges rosszként kezeli – bocsánat, nem is feltétlenül rossz, mert „a hálapénz akkor rossz, ha nem önszántából adja a beteg” –, mivel az orvostól mégse lehet elvárni, hogy napi 24 órában készenlétben álljon anélkül, hogy valamivel megháláljuk!

Szóval az nyilvánvaló, hogy Novák számára az anyagiak abszolút mellékes kérdésként jelennek meg a gyerekvállalás témakörében. Ezt még a lakhatás problémájának felmerülésekor is képes tartani, hiszen az sem jelenthet ma már akadályt egy fiatal pár számára, hát ott a CSOK! Az mindent megold! Az nem számít, hogy csak lakásvásárlásra igényelhető (felújításra nem), és hogy az utóbbi években folyamatosan nőttek a lakásárak Magyarországon (Budapesten például már 680 ezernél többet kell átlagosan fizetni egy négyzetméterért), vagyis még a maximális igényelhető CSOK-támogatással is jelentős összeget kell kifizetni lakásvásárláskor önerőből, vagy fedezni hitelből.

De nem, Novák szerint csak azért nem vállalnak gyereket a fiatalok annak ellenére, hogy amúgy szeretnének gyereket, mert rossz példákat látnak maguk körül.

„Döntő jelentőségű a kortársak mintája is: ha egy fiatal azt tapasztalja, hogy harmincon felül a környezetében senkinek nincs gyermeke, és olyan tevékenységek veszik körül, amelyek az „érezzük jól magunkat magunkban” életérzést erősítik, akkor nehéz gyermeket vállalni” – mondja az interjúban.

Néhány szemléletre vonatkozó pozitív és előremutató megállapításon túl tehát Novák nem igazán foglalkozik a gyermekvállalás anyagi vonzataival (a problémákat mind megoldotta már az állam a CSOK-kal, az ingyenes óvodai ellátással, iskolai étkeztetéssel és tankönyvekkel). Pedig amíg ezek a problémák nincsenek átfogó intézkedésekkel kezelve, addig aligha lesz itt demográfiai robbanás.