Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár János: 5-6-szoros béremelésre volna szükség az egészségügyben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Lázár János, Hódmezővásárhely korábbi polgármestere, és az egyéni választókerület országgyűlési képviselője karácsonyi interjút adott a Vásárhely24 című helyi lapnak. Az interjúban sok érdekesség elhangzik, a miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre elmondja például, nincs kizárva, hogy egyszer újra polgármester legyen. De beszélt a temetők helyzetéről is, és azt is elmondta, hogy az egészségügyben szerinte radikális béremelésekre volna szükség.

Az újságíró felvetésére, miszerint a város temetője, a Kincses temető el van hanyagolva, Lázár hosszabban beszélt a temetők állapotáról. Szerinte a vásárhelyi sírhelyeket valóban elhanyagolja a fenntatartó Református Egyház, és általános problémának látja, hogy a temetőket fenntartó egyházak teljesítményét. Pedig szerinte

„[a]kkor lesz rend Magyarországon, akkor születik újjá az ország, ha a templomok és a temetők rendben lesznek.”

Lázár azt sejteti, hogy a jövőben a kormány felül fogja vizsgálni a temetői törvényt, mégpedig azon az elven, hogy ha a fenntartó nem tudja rendben tartani a temetőket, akkor az állam besegít. Ugyanis a miniszer szerint „a pénz és a hatalom ebből a világból, a kegyelet, a múlt iránti tisztelet és az emlékezés világából kiűzendő.”

Lázár véleményét a miniszterelnök is osztja. Az interjúban elmeséli, hogy Orbán Viktor Hódmezővásárhely hirtelen elhunyt polgármestere, Almási István temetésén járt a Kincses temetőben, és az ottani állapotok láttán kérte Lázárt, hogy vizsgálják felül a temetői renddel kapcsolatos jogszabályokat.

Az interjúban az egyészségügyről is szó esik. Lázár János szintén újságírói kérdésre válaszolja, azt szeretné, ha orvosokat tudnának a városba csábítani, mégpedig azzal, hogy az önkormányzat öröklakásokat vagy házakat ad azoknak az orvosoknak, akik hosszútávon a városban praktizálnának. Lázár szerint ezután kitér az egészségügy országos problémáira, az elvándorlás és a bérek kérdésére is. Az interjúban elmondja, ha a miniszterelnök kikérné a véleményét, ő 5-6-szoros béremelést javasolna mind az orvosok, mind a szakápolók esetében.

Ma a legmagasabb szakápolói fizetés bruttó 250 ezer forint, egy 40 éves gyakorlattal rendelkező orvos alapbére pedig bruttó 550-600 ezer forintot. Ezekre még különböző járulékok, pótlékok jönnek. Amennyiben megkérdezné tőlem a miniszterelnök, hogy a magyar egészségügyet miként lehet rendbe tenni, azt tanácsolnám: az orvosok fizetését belátható időn belül jelentősen emeljük meg. Egy átlag kórházi orvosnak másfél millió forintot kellene keresnie, míg a legjobb sebésznek, vagy egy magyar orvos-professzornak 10 ezer eurót, azaz mintegy 3 millió forintot. A nővérek, szakápolók esetében hasonló arányú emelést javasolnék.

Szerinte a kormány jó úton halad, mert az elmúlt években emelték az orvosok fizetését.

Lázár a  szakápolókra ebben a tekintetben nem tért ki, ami azért is érdekes, mert míg az orvosok bére valóban emelkedett az elmúlt években, a szakdolgozók esetében bonyolultabb a helyzet. Amint néhány napja megírtuk, a kormány által ígért 12%-os béremelés a legtöbb egészségügyi szakdolgozó számára nem jelentett valódi béremelést, csupán annak a szerkezetét alakította át a kormány: a legtöbb dolgozó ugyanannyi pénzt visz haza. Mi több, mentősök arról is beszámoltak, hogy a „béremelés” után csökkentek a fizetések, volt, aki 50 ezer forinttal kevesebbet visz haza.

(Vásárhely24, Mérce)

Címoldali kép: MTI/ Koszticsák Szilárd