Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy megemelték a mentősök fizetését, hogy volt akinek 50 ezer forinttal csökkent

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több mentődolgozó fizetése is csökkent azután, hogy béremelést kaptak – számolt be az RTL Klub Híradója szombaton, a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatója után.

Egy zárt mentős facebook csoportban írták meg, hogy a 12 százalékos béremelés utáni első fizetésében 20 ezer forinttal kapott kevesebbet mint korábban. A további kommentekből kiderült, volt aki 20, 21 mások egyenesen 32, vagy 50 ezer forinttal keresnek kevesebbet mint a béremelés előtt. Olyan mentődolgozó is volt aki állította megkapta a béremelést, ő ezzel először érte el a 161 ezer forintos nettó bért.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke Kusper Zsolt megerősítette az RTL Klub és a DK értesüléseit.

A mentősök helyzete nem egyedi. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az egészségügyi béremelés után számos egészségügyi dolgozó bére maradhatott alacsonyabb. Az egészségügyi államtitkár a 24.hu kérdésére azt válaszolta ez azért lehetséges, mert  „a januári minimálbér-emeléssel és garantált bérminimum-emeléssel már történt egy alapbéremelés az egészségügyi ágazatban is azoknál, akiknek nem érte el ezt a bérszintet az alapbérük. Tehát az alapbérek november 1-jétől 12 százalékkal emelkedtek, a különbség abban van, hogy akinek januárban már nőtt az alapbére, azok esetében a novemberi emelés mértéke nem érte el a 12 százalékot.”

A 444 kérdésére pedig Kiss László, az 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért elnevezésű szakszervezet vezetője elmondta,  szerinte 15-16 ezer egészségügyi dolgozó lehet, aki nem kap magasabb fizetést. Ők ráadásul a legalacsonyabb fizetésű, legrászorultabb dolgozók.