Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

350 ezren követelik a német agrárminiszter távozását

Ez a cikk több mint 6 éves.

Huszonnégy óra alatt több mint 350 ezren írtak alá egy petíciót Németországban, melyben a német agrárminiszter, Christian Schmidt lemondását követelik, miután egy brüsszeli szavazáson megszavazta a glifozát gyomirtószer uniós engedélyezésének meghosszabbítását.

Már több mint két éve húzódik a glifozát gyomirtó uniós használatáról szóló vita, melynek korábbi engedélye idén decemberben járt volna le. A szer használatát az Európai Parlament és több környezetvédő szervezet is ellenzi, mivel feltehetőleg rákkeltő hatású és negatívan hat a biodiverzitásra. Ennek ellenére a glifozát a legelterjedtebb gyomirtószer, sok gazdálkodó azt állítja, hogy nincs költséghatékony alternatívája és betiltása jelentősen növelné az élelmiszerárakat.

Egy korábbi EU-s szavazáson még nem kapott többséget a szer engedélyének meghosszabbítására tett javaslat, akkor tizennégy tagállam szavazott mellette, kilencen ellene és öten tartózkodtak. Magyarország a glifozát engedélyezése mellett szavazott a kezdetektől, Németország azonban korábban az ellenzők közé tartozott.

Hétfőn viszont már tizennyolcan szavaztak a javaslat mellett, kilencen ellene, egy tagállam pedig tartózkodott. Tehát a korábbi szavazáshoz képest több tagállam is meggondolta magát, Németország is. A bökkenő csak az, hogy ez szembement a német kormányon belüli korábbi megállapodással. Barbara Hendricks környezetminiszter azzal vádolja a javaslatot megszavazó Christian Schmidt agrárminisztert, hogy a háta mögött hozta meg ezt a döntést, miután hétfő reggel megbeszélték, hogy Németország nem támogatja a glifozát engedélyezését.

Ez a konfliktus akár Merkel kereszténydemokrata pártja, a CSU és a szociáldemokrata  SPD közti koalíciós tárgyalásokat is megakaszthatja.

Már Németország lakosai is kifejezték nemtetszésüket a szavazással kapcsolatban: alig több mint 24 óra alatt 300 ezren aláírtak egy petíciót, amely Christian Schmidt menesztését követeli.