Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar kormány a rákkeltő szert forgalmazó multi mellé állt Brüsszelben

Ez a cikk több mint 6 éves.

A legelterjedtebb, glifozát tartalmú gyomirtószer engedélyeztetése kapcsán kemény viták zajlanak az Európai Unióban.  Tegnap az Európai Tanács munkacsoportjában nem kapott többséget a vegyszer engedélyének ötéves meghosszabbítására tett Bizottsági javaslat. A nagyon szoros szavazás eredménye:  tizennégy uniós tagország szavazott mellette, kilenc ellenében és öt pedig tartózkodott. Többek között a magyar kormány is a Monsanto mammutvállalat által forgalmazott termék szokatlanul hosszú engedélye tette le a garast.  

Európai Parlament októberi strasbourgi plenáris ülésén olyan tartalmú határozatot hozott, hogy a glifozátot tartalmazó növényvédő szerek háztartási használatát rögtön, a mezőgazdasági felhasználását 2022. december 15-ei határidővel be kell tiltani az egész EU területén. A Monsanto lobbistáit pedig kitiltották az EP épületéből. 

Jávor Benedek zöldpárti Európai Parlamenti képviselő azt írta a Facebookon, hogy a mostani szavazás után az Európai Bizottság vagy előterjeszt egy újabb javaslatot, vagy január 1-jétől tilos lesz glifozátot használni.

Jávor a többi frakciótársával együtt megvizsgálta, hogy a szervezete mennyi glifozátot tartalmaz. A Párbeszéd politikusának a vizeletmintájában a glifozátartalom az egészségügyi határérték harmincszorosát is meghaladta, ez a frakciótársainál is jóval magasabb érték volt. Ebből azt a következtetést vonta le környezetvédő politikus, hogy mi magyarok az EU-s átlagnál jobban szennyezettek vagyunk.  

Simon Gergely, a Greenpeace közép- és kelet-európai vegyianyag-szakértője, Mércén megjelent blogbejegyzésében azt írta, hogy

az összes vizsgált német sör tartalmazott glifozátot, több esetben is az ivóvízre megengedett határérték sokszorosát. A kaliforniai borok glifozátszennyezettségét is bemutatta egy teszt. Ami viszont aggasztóbb, hogy egy pár hete bemutatott német vizsgálat szerint a teljes német lakosság szennyeződött glifozáttal: a vizsgált 2009 ember 99,6%-nak kimutatható volt a vizeletéből. A minták 75%-ában a glifozát szintje 5-szöröse volt az ivóvízben megengedett határértéknek! A legmagasabb értékeket a 0 és 9 év közötti gyermekek esetében mérték.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a feltehetőleg rákkeltő anyagok közé sorolta a glifozát tartalmú gyomirtókat. A francia székhelyen működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szakértői szerint a glifozát jelentette rákkockázat főleg azok esetében áll fenn, akik foglalkozásukból adódóan vannak kitéve a szer hatásainak.

Nicolas Hulot, a zöldmozgalmár körökben is elismert francia környezetvédelmi miniszter,  a mostani szavazás előtt bejelentette, hogy Franciaország  csak három évre újítaná meg az engedélyét a szernek. A világszerte elterjedt növényvédőszer betiltása ellen zúgolódnak a gazdák.

A magyar környezetvédők is azonnali tilalmat szeretnének elérni, ezzel kapcsolatban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez fordultak. A magyar álláspontra nem hatottak a civilek érvei, és megszavazta az EU-s szakbizottságban lévő magyar delegált a rákkeltő szer engedélyének a meghosszabbítását, amely a Monsanto nevű globális nagyvállalatnak hatalmas profitot termel. A Monsanto Magyarországon is erős hídfőállásokkal rendelkezik. A génmódosított vetőmagkereskedelemben is élenjáró cég, állami tulajdonú földhöz is hozzájuthatott, közvetve zsebszerződés útján, a helyi gazdák ellenében.