Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dávid és Góliát meccs magyar terepen is: civilek a Monsanto ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez fordult a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet annak érdekében, hogy a legelterjedtebb gyomirtót, a rákkeltéssel gyanúsított glifozátot, ne engedélyeztesse a kormány. Azért fontos most a magyar döntés is, mivel nemsokára lejár a glifozát uniós engedélye, és a jövő héten az Európai Bizottságban szavazást tartanak az ügyről.

A glifozát egy világszerte elterjedt gyomirtószer. Az utóbbi években a használata radikálisan megnőtt főképpen a Monsanto által forgalmazott génmódosított glifozát-rezisztens kukorica egyre nagyobb vetésterülete miatt. A működését úgy kell elképzelni, hogy nagyjából minden növényi élőlényt elpusztít a rezisztenseken kívül. 2015 márciusában a WHO az ember számára valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolta a glifozátot. Más kutatási eredmények a glifozát fejlődési rendellenességet okozó és hormonkárosító hatásáról számoltak be.  

Európában már jó ideje megy a küzdelem a mérgező szer betiltásáért. Október végén már volt egy  eredménytelen szavazás a Tanácsban, ahol Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Olaszország, Málta, Szlovénia, Svédország, Németország és Portugália nem bólintott rá a glifozát újabb tíz éves engedélyezésére. Hivatalos európai polgári kezdeményezés is indult az ügyben, amit több mint 1,3 millió uniós – köztük sok magyar – állampolgár is aláírt. Az Európai Parlament határozatban ellenzi a Bizottság azon javaslatát, hogy a vitatott glifozát növényvédő szer forgalomba hozatali engedélyét tíz évvel meghosszabbítsák. Az EP képviselőinek terveket szorgalmaznak  a termék kivezetésére. Először a háztartási használatot, majd a mezőgazdasági felhasználást tiltanák be.

A Monsanto egy amerikai eredetű, multinacionális mezőgazdasági és biotechnológia vállalat, mely leginkább a gyomirtójáról és a génkezelt magok terjesztéséről ismert. Nemrégiben meg akarta vásárolni a német eredetű Bayer AG, így a világ legnagyobb élelmiszer- és vegyipari konszernje jött volna létre, de az EU nem engedélyezte egy hónapja a fúziót. A Monsanto visszás ténykedéseiről ebből a videóból kaphatsz átfogóbb képet.

A múlt hónapban az Európai Unió kitiltotta Monsanto biotechnológiai vállalat megbízottait, mert az óriáscég nem volt hajlandó együttműködni a glifozát vizsgálatában és képviseltetni magát az Európai Parlament bizottságai előtt. A szokatlanul szigorú intézkedés értelmében a konszern embereivel többé nem állnak szóba az EP képviselői, a lobbisták nem vehetnek részt az EP bizottságainak ülésein sem.

Itthon a magyar Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága  2016-ban lesöpörte az asztalról a glifozáttal kapcsolatos álláspont kialakításáról szóló határozati javaslatot Bencsik János fideszes alelnök kérésére. Sallai Róbert Benedek, az LMP-s bizottsági elnök ezt érthetetlennek vélte a kormány eddigi GMO-ellenes magatartása fényében. Szerinte, ha a kormány továbbra is hazánk GMO mentességéért kíván fellépni, akkor ennek a leghatékonyabb eszköze az, ha az Unió nem hosszabbítja meg a glifozát engedélyezését. A Parlamentben Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte egy kérdésre, hogy a kormány nagyon óvatos az ügyben. Ma már csak kifejezetten a vetőmag-előállításra alkalmas területeken, nagyjából tízezer hektáron engedélyezik a glifozátot Magyarországon.