Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eljárást indít a hatóság, amiért a Debreceni Egyetem elhallgattatta a Putyin díszpolgári címe ellen tiltakozókat

Ez a cikk több mint 6 éves.

Eljárást indít az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Debreceni Egyetem ellen, amiért facebook-oldalukon letiltották a Putyin díszdoktori címe ellen tiltakozó kommentelőket.

Ahogy mi is megírtuk, 3 hónapja rengeteg hallgató, és több tanszék tiltakozott az ellen, hogy Putyin díszpolgári címet kapjon a Debreceni Egyetemen. Sokan úgy tiltakoztak, hogy 1-esre értékelték az egyetemet a facebookon, és sokan voltak, akik kommentekben mondták el a véleményüket. A díszpolgári cím ellen petíció is indult. (A petíció kezdeményezőivel készített interjúnk itt olvasható.)

Az egyetem a facebook-oldalon érkező kritikákra úgy reagált, hogy letiltotta az oldalról az ellenvéleményt megfogalmazókat (és az oldal adminjai leállították a pontozást). Így akik nem értettek egyet az egyetemmel, nem is fejezhették ki a véleményüket.

Ez – tetszik, vagy nem – egy elterjedt gyakorlat a közösségi médiában, a Debreceni Egyetem azonban egy állami intézmény, és amint arra a Társaság a Szabadságjogokért felhívja a figyelmet, nem diszkriminálhat az emberek közt a véleményük alapján.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság annak kapcsán indított eljárást, hogy a TASZ ügyfele tiltakozásul azt a kommentet írta az oldalra, hogy

Nem adom hozzá a nevem…

A hallgatót ez után letiltották az oldalról. Az EBH eljárást indított az intézmény ellen, és egyelőre nyilatkozattételre kötelezte.

A Debreceni Egyetem döntése ellen azóta egy újabb tiltakozási gesztus is született. Októberben 21 professzor indított petíciót, már nem csak a díszpolgári cím, hanem az egyetemvezetés szerintük antidemokratikus vezetési gyakorlata ellen.

(TASZ, Mérce)