Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemoshatatlan szégyen ez az egyetemnek –  helyi fiatalok petíciót indítottak Putyin debreceni egyetemi díszpolgári címe ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hétfőn Magyarországra érkezik Vlagyimir Putyin orosz elnök. A látogatásba nem csupán kormányközi találkozók és a cselgáncs vébé megnyitó ünnepsége fér bele, az orosz elnök Budapesten átveszi a debreceni egyetem díszpolgári címét is. Az egyetem döntését megtudva indított petíciót egy helyi fiatalok által alapított civil szervezet, a Natív, hogy így tiltakozzanak a döntés ellen.

orbanputyin.jpg

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Mint a Facebookon írják: „a Natív tagjai nem értenek egyet ezzel a döntéssel és több lépést tettünk, amely a döntésben résztvevő szenátusi tagok beazonosítását segíti, illetve a döntéssel szembeni ellenérzésünket jelzi”. Petíciójukat alig néhány óra alatt közel 200 debreceni írta alá. Kérdéseinket emailben tettük fel a szervezetnek, amelyre Lénárt Attila válaszolt.

Eddig nyilvánvalóan nem sokan hallottak rólatok. Kik vagytok, mivel foglalkoztok, és hogy jött a képbe a tiltakozás Putyin díszpolgári címe ellen?

A Natívot 2 éve alapítottuk. Debreceni fiatalok vagyunk, akik akkor azt tűztük ki közös célul, hogy egy nyitottabb, toleránsabb és zöldebb Debrecenben szeretnénk élni. Alapvetően helyi ügyekkel foglalkozunk, de két év alatt rá kellett jönnünk, hogy nagyon sok helyi probléma gyökere nem csupán szakmai, hanem a helyi döntéshozatal antidemokratikusságából fakad. Látszólag fenntartják az intézményekben a demokráciát, de a döntésekbe való bevonás, és az ehhez szükséges átláthatóság hiányzik.

Pontosan ilyen  antidemokratikus és átláthatatlan folyamat volt az, amivel most Putyin díszdoktori címét is megszavazta az egyetem szenátusa. És pontosan azt a nyitottságot és toleranciát rombolja le az egyetem szimbolikusan ezzel a döntéssel, ami miatt a szervezetünket megalapítottuk. Debreceni polgárokként és a Natív tagjaiként pedig figyelünk arra, ha valami nem tetszik a környezetünkben levőknek. Ez pedig nem tetszett.

De miért pont egy helyi ügyekkel foglalkozó szervezetnek kell kiállni egy ilyen országos témában?

Egyrészt a tagságunk jelentős része jelenlegi vagy volt egyetemista itt, Debrecenben, másrészt az egyetem tulajdonképpen évszázadok óta  szoros szimbiózisban működik a várossal, ezért ezt a címet a mi nevünkben is adják. Így kötelességünknek érezzük, hogy véleményt nyilvánítsunk a kérdésben.

Korábban hasonló ügyekben felszólaltatok már?

Kifejezetten ilyen ügyben nem volt még rá példa. Alapvetően a városunkat érintő problémákat igyekszünk megoldani, de ezek ritkán mutatnak túl a városhatáron. Ez az első eset, hogy országos hírt keltő üggyel kell foglalkoznunk.

Mennyire éreztetek nagy felháborodást a döntés kapcsán?

Az ismerősi körünkben komoly felháborodást keltett a döntés, főleg, hogy ez egy szomorú folyamat egy újabb fejezete. Elég az egyetem rektorának kinevezésére, Mocsai Lajos díszdoktorijára és az egyetem lényegében a CEU bezárását sürgető kiállására gondolni. Persze a helyi sajtóban ez a felháborodás nem jelenik meg, mert elhanyagolható a nem Fidesz-közeli debreceni média.

Hogy mehetett át szerintetek ez a döntés a kari szenátuson ennyire könnyen?

Az egyetem szenátusi tagjainak küldtünk körlevelet, melyben arról érdeklődünk, hogy hogyan és miért szavaztak, amint erre a levélre válaszokat kapunk, erről bővebb információt is tudunk nyújtani. Az viszont sajnos tény, hogy nem egy ember pontosan azért ül a Debreceni Egyetem szenátusában, hogy hasonló kérdésekben a kormánynak tetsző álláspont mellett szavazzon.

Szerintetek Putyin díszdoktori címe szégyent hoz az egyetemre?

Hatalmasat, melyet egyhamar nem is lehet lemosni. Egy olyan személyről beszélünk, akiről az Európai Tanács egyértelműen kimondta, hogy egy olyan háborút támogat Kelet-Ukrajnában, melyben már több, mint tízezer ember vesztette életét, valamint amely miatt több millió ember kényszerült elhagyni otthonát.

Nem féltek, hogy valami retorzió ér titeket, a rátok váró következményektől?

Jobban félünk a következménynélküliségtől.

A petíción kívül milyen akciókat terveztek még Putyin díszdoktori címe kapcsán?

Először szeretnénk látni, hogy mennyien merik az arcukat és a nevüket is adni egy ilyen kiálláshoz. Sajnos Debrecenben  az országos szintet is felülmúlva munkálnak a „ki szót emelt, az bújhatott” és a „fortélyos félelem igazgat” sorok.

Fogjátok-e hallatni a hangotokat más közéleti döntés kapcsán is?

Megmaradunk helyi szinten, hiszen alapvetően mi a városunk jobbítását tűztük ki célunknak, de Debrecennel kapcsolatos ügyekben továbbra sem maradunk csendben.

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.