Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Debreceni Egyetem egyik karáról 21 professzor tiltakozik a Putyint kitüntető vezetés ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

21 Debreceni Professzor címen facebook-oldalt indítottak, és tiltakozó közleményt adtak közre a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának professzorai, hogy kifejezzék aggodalmukat „az elmúlt években tapasztalt, az egyetemünk szellemiségének hanyatlásához és jó hírnevének lejáratásához vezető jelenségek miatt”. A közlemény fogalmazói úgy látják, hogy az intézmény lényeges kérdésekben rendszeresen szembemegy az egyetemi pogárok jelentős többségének akaratával.

A folyamat kezdeteként Szilvássy Zoltán rektor 2013-as kinevezését jelölik meg. Szilvássyt az egyetem szenátusa nem támogatta, Balog Zoltán miniszter mégis őt javasolta rektornak. Ahogy az aláírók fogalmaznak,

[í]gy kezdődött egy olyan vezetési irányvonal, amely az egyetem szenátusán keresztül látszólag betartja a demokratikus döntéshozatal szabályait, a valóságban azonban nem képviseli az egyetem polgárainak nézeteit.

Szilvássyhoz kötődik Mocsai Lajos kézilabda-edző díszdoktorrá kinevezése, amit az egyetem doktori és habilitációs tanácsa elutasított, így Szilvássy egyéni indítványaként kerülhetett a szenátus elé. (Mocsai doktori címére azért volt szükség, hogy ne fessen hülyén, hogy a Testnevelési Egyetem frissen kinevezett rektora nem professzor, ehhez pedig, mivel Mocsainak nincs tudományos háttere, jól jött a díszdoktori cím.) Az eset az aláírók szerint szimbolikus volt, hiszen Mocsait

az illetékes kari és egyetemi tudományos testületek nem kívántak díszdoktorrá kinevezni, a szenátus a szabályok „kreatív alkalmazásával” mégis odaítélte a tudományos elismerést, annak értékét örökre devalválva ezzel.

Az aláírók Putyin díszpolgári címét is említik,  mint olyan lépést, amit az egyetemi polgárok nagy többsége nem támogatott. A közlemény az ellen is tiltakozik, hogy a Putyin kitüntetése ellen felszólalókat, köztük professzorokat és tanszékeket a rektor politikai hecckampány megszervezésével vádolta meg. A közlemény pontosan nem idézi, de Szilvássy egész pontosan „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen” balfácánoknak nevezte azokat, akik hangot adtak véleményüknek, miszerint Putyinnak nem jár a Debreceni Egyetem díszpolgári címe. (Az eset után Vajda Mihály visszaadta professor emeritus címét, de nem csak professzorok tiltakoztak, az Erzsi for President facebook-oldal bíztatására sokszáz ember tüntetett az egyetem facebook-oldalán.)

A fogalmazók azt is kifogásolják, hogy az egyetem vezetése olykor nyomást gyakorol az alkalmazottakra, hogy ne merjenek egyéni véleményt megfogalmazni, és kiállnak azok mellett az egyetemi polgárok mellett, akik „nyilvánosan is fel merik vállalni véleményeiket, gondolataikat.”

A közleményt 21 professzor írta alá, mindannyian az MTA doktorai, és négyen akadémikusok. Az aláírók közt van Fábián István, az egyetem előző rektora.