Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vajda Mihály filozófus visszaadta professor emeritus címét a Debreceni Egyetemnek, amiért díszpolgárrá avatták Putyint

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus a Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének korábbi vezetője, Lukács-tanítvány, akit 1973-ban politikai nézetei miatt tiltottak el az egyetemi oktatástól, a facebookon jelentette be, Putyin díszpolgári címe miatt visszaadja professor emeritus címét a Debreceni Egyetemnek.

46132_vajda_mihaly.jpg

A professor emeritus címet egyetemi oktatóknak adományozzák a nyugdíjazás mellett, ez akár pénzbeli illetménnyel is járhat, illetve a professzor nyugdíjazás után is taníthat, illetve részt vehet az egyetem döntéseiben, mint állományban lévő tanártársai is.

Vajda Mihály a kortárs magyar filozófia és a magyar filozófiatörténet fontos alakja, a totalitárius rendszerek egyik legfontosabb kutatója. 1990-től, rehabilitációja után lett a Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének vezetője, amit 2009-ig vezetett. 2000-ben a Tudományos Akadémia Filozófiai bizottságának elnökévé választották, 2005 és 2009 között az akadémia Filozófiai Kutatóintézetét vezette. 2007 óta a Tudományos Akadémia rendes tagja.

1998-ban megkapta a Széchényi-díjat a magyar tudomány egyik legfontosabb kitüntetését.

Vajda 2010-ben célpontja volt a kormánypárt médiája által filozófusok ellen indított lejárató kampánynak.

Mai Facebook-posztjában azzal indokolja a cím visszaadását, hogy nem akar kapcsolatot fenntartani egy olyan egyetemmel, amely Putyint kitünteti.

„Sajnálattal közlöm, hogy professor emeritus-i címemről kénytelen vagyok lemondani. Nem szeretnék fenntartani semmilyen kapcsolatot egy intézménnyel, melynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.„

A filozófussal a Narancs készített az év elején interjút.

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.