Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A katalán elnök nem kér menedékjogot Belgiumban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hatalmas médiaérdeklődés mellett tartott sajtótájékoztatót Carles Puigdemont: a sajtó nagyrészt arra számított, a katalán elnök be fogja jelenteni, hogy menedékjogot kér Belgiumtól. Puigdemont azonban elmondta, nem azért jött Brüsszelbe, hogy menedékjogot kérjen. A zendüléssel vádolt elnök visszatérne Spanyolországba, ha garantálnák a tisztességes bírósági eljárást, és arra szólította fel Európa közvéleményét, hogy a katalán ügyet tekintsék Európa ügyének.

Carles Puigdemont, forrás: Wikimedia Commons

A katalán vezető tegnap ötödmagával hagyta el Spanyolországot, miután a spanyol főügyész bejelentette, zendüléssel vádolják a katalán függetlenségi mozgalom vezetőit, és az autonómiától pénteken megfosztott katalán önkormányzat elnökét.

A korábbi spekulációkat cáfolva Puigdemont úgy nyilatkozott, nem azért jött Brüsszelbe, hogy menedékjogot kérjen, hanem hogy elkerülje a spanyol állammal való konfrontációkat, és biztonságban és szabadon cselekedhessen.

A lázadással, zendüléssel és a költségvetési forrásokkal való visszaélés vádjai szerinte alaptalanok, de azt is mondta, ő és társai visszatérnének Spanyolországba és állna egy tisztességes bírósági eljárás elé, ha garantálják számukra a tisztességes, független eljárást.

Többször elmondta, hogy azért jött Brüsszelbe, „Európa fővárosába”, hogy európai üggyé tegye a katalán kérdést. Szerinte a katalán ügy az európai értékekről szól, a szabadságról, a demokráciáról és az erőszak elutasításáról, és arra kérte az európai közvéleményt, hogy így is tekintsenek a kialakult helyzetre. Szerinte a katalán fél a spanyol állammal való konfliktusban mindig is a párbeszéd oldalán állt, és ez után is ott fog állni, amire a spanyol fél erőszakkal válaszolt az október 1-i referendumon.

A belga külügyminiszter szombaton arra utalt, lehetséges, hogy politikai menedékjogot adnának Puigdemontnak. A gesztus nem volna előzmény nélküli: Belgium és Spanyolország között a 90′-es években diplomáciai konfliktust okozott, hogy a belga állam nem utasította ki az ország területéről a politikai menedékjogot kérő, az ETA baszk függetlenségi szervezet robbantási akcióival is kapcsolatba hozott polgárokat. Most úgy tűnik, Puigdemont menedékjogi kérelmére legalábbis egyelőre nem kell számítaniuk a belga hatóságoknak.

Időközben a spanyol legfelsőbb bíróság elnöke bejelentette, hogy a feloszlatott katalán autonóm önkormányzat hat tagja ellen nyomoznak többek között zendülés és a költségvetési forrásokkal való visszaélés vádjával. Az Alkotmánybíróság pedig semmisnek mondta a függetlenségről szóló döntést.

A katalán helyzet pénteken eszkalálódott, amikor előbb a katalán parlament a független Katalán Köztársaság kikiáltása mellett szavazott, néhány órával később pedig a spanyol szenátus fosztotta meg Katalóniát autonóm státuszától.

(CNBC, Euronews)