Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Carles Puigdemont katalán elnök elhagyta Spanyolországot és Belgiumba menekült

Ez a cikk több mint 6 éves.

A spanyol főügyész délelőtt jelentette be, hogy lázadással vádolják az autonómiájától pénteken megfosztott Katalónia volt vezetőjét, Carles Puigdemontot. Ezután a katalán vezető elhagyta Spanyolországot és Brüsszelbe távozott. A belga külügyminiszter korábban utalt rá, esetleg politikai menedékjogot adnának Puigdemontnak.

kép forrása: Wikimedia Commons

Az Independent arról ír, hogy a katalán vezető, akitől elnöki tisztségét pénteken vonta meg a spanyol szenátus a katalán autonómia felfüggesztésével, számos katalán politikussal együtt Brüsszelbe utazott.

Erre azután került sor, hogy a spanyol főügyész hétfőn bejelentette, felkéri a spanyol bíróságot,  terjessze elő a Puigdemont-kormány vezetőivel szembeni vádakat, lázadás, és más bűncselekmények ügyében. Erre azért van lehetőség, mert pénteken a spanyol kormány a katalán autonómia megszüntetésével eltávolította posztjaikról a katalán vezetőket, és így politikai védettségüket is megszüntette. A jelentések szerint az autonómiát vesztett régió 14 kormányzati vezetőjének kell majd bíróság elé állnia, többek között Puigdemontnak és helyettesének, Oriol Junquerasnak is.

A katalán helyzet pénteken eszkalálódott, amikor előbb a katalán parlament kormánypárti többsége a független Katalán Köztársaság kikiáltása mellett szavazott, majd a spanyol szenátus megfosztotta Katalóniát autonóm státuszától, december 21-re pedig választásokat írnak ki a régióban.

A Belgiumba távozó Puigdemont korábban békés, demokratikus nemzeti ellenállásra szólította fel a katalánokat, míg vasárnap Barcelonában 300 ezren tüntettek a spanyol egységért.

(Independent)