Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatalmas spanyol-párti tüntetés Barcelonában

Ez a cikk több mint 6 éves.

Pénteken a katalán parlament kicsivel a feloszlatásáról szóló spanyol döntés előtt megszavazta a független Katalán Köztársaságot. Röviddel ezután érkezett a válasz Madridból: Katalónia elveszti autonómiáját, december 21-én választások következnek. Ennek értelmében a katalán elnök, Carles Puigdemont ellen lázítás miatt vádat emeltek, akár 30 év börtönre is ítélhetik. Az EU támogatását fejezte ki a spanyol kormány döntésével kapcsolatban, egyedül a belga bevándorlási miniszter nyilatkozta, hogy Puigdemont talán menedékjogot kaphatna Belgiumtól – már ha kérvényezne ilyesmit.

Hogy mi lehet majd a helyzet kifutása, arról itt írtunk bővebben. A katalán kormánynak mindenesetre két irányból kell védekeznie: a spanyolokat, és az egységpárti katalánokat is kihozták a sodrukból.

Tüntet a „csöndes többség”

Vasárnap Barcelonában hatalmas tömeg vonult fel, akik a spanyol egység mellett tüntettek, a tábláikon olyan feliratokkal, mint „38 százalék nem Katalónia”. Sokak abban is egyetértenek a spanyol kormánnyal, hogy a katalán elnöknek börtönben a helye. A hatósági becslések szerint 300 ezren voltak, a szervezők több mint egymillió embert várnak az utcára.

Egységpárti tüntetők Barcelonában. Fotó: Twitter

A „csöndes többségként” emlegetett egységpártiak szerint az eddigi események nagyobb hitelt adtak a függetlenségpártiaknak, mint érdemelték volna: akik ellenezték Katalónia elszakadását, eleve nem is vettek részt az október 1-i népszavazáson. Ezt alátámasztja, hogy a spanyolok által el sem ismert referendumon csupán 42 százalékos volt a részvételi arány, a szavazók 90 százaléka az elszakadásra voksolt. Az egységpártiak akarata még pénteken sem tudott érvényesülni, a szeparatisták ellenzéke ugyanis kivonult a szavazásról, így 70 igen, 10 nem, 2 tartózkodás mellett szavazták meg a függetlenséget. Az is valószínű, hogy a szeparatisták aktivizmusa sokkal jobban szervezett volt, mint az egységpártiaké, és így erősebb volt a hangjuk. Erre válaszként szervezték a vasárnapi felvonulást.

A „csöndes többség” épp csak többség: egy vasárnapi felmérés szerint a Katalónia függetlenségét szorgalmazó pártok nagyon kis különbséggel, de valóban veszítenének a december 21-i választásokon. A múlt hétfőn és kedden megkérdezettek 42,5 százaléka szavazna egy függetlenség mellett álló pártra, a függetlenség ellenes pártok pedig 43,4 százalékot kapnának.

A menesztett katalán vezetés demokratikus ellenállásra szólított fel a spanyol kormány döntése ellen.

(Forrás: MTI, BBC, ReutersIndex)