Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Utólag módosítaná 150 ezerre az olimpiáról szóló népszavazási aláírásgyűjtés célszámát a Fidesz?

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Fővárosi Választási Bizottság az aláírásgyűjtést hitelesítő iratában azt írja, 1 385 262 választópolgár van az iroda adatai szerint Budapesten, és a választásra jogosultak 10 százalékának kell kezdeményeznie a helyi népszavazást, hogy azt a fővárosi közgyűlés kiírja. Most mégis úgy tűnik, ha az aláírások száma nem éri el a 150 ezret, a Fidesz megpróbálhatja utólag feljebb tolni a népszavazás kiírásához szükséges számot.

16732155_10212110682306098_11696154_o.jpg

Kép: A Fővárosi Választási Bizottság által a Momentumnak átadott jegyzőkönyv, melyben a 138 000 aláírást állapították meg célszámként.

Lomnici Zoltán, a CÖF és a Békemenet jogásza a Magyar Időkben vetette fel a kérdést, hogy mivel tartózkodási hellyel rendelkezők is aláírhatják a népszavazási aláírásgyűjtést, így őket is bele kellene számolni az érvényességi küszöb megállapításánál számításba vett választópolgárok számába. Ha pedig ez megtörténne, akkor a jelenlegi 1 millió 385 ezer választásra jogosult budapesti helyett a tartózkodási engedélyesekkel együtt 1 millió 500 ezer lenne, és ennek a 10 százalékát kéne számításba venni a népszavazás kiírásához szükséges aláírások számánál.

Hiába kapott tehát a Momentum mozgalom olyan papírt, amelyen az 1 385 262-es szám és ennek 10 százaléka van megjelölve az érvényes aláírások számához, még alakulhat a valódi küszöb, ha a Fővárosi Választási Bizottság, esetleg az eredmény megtámadása után annak fellebbviteli szerve, a Nemzeti Választási Bizottság, vagy a Kúria másként dönt.

Kattints és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Az általunk megkérdezett Tordai Csaba alkotmányjogász szerint a helyzet nem egyértelmű, mert a törvények a helyi népszavazások kapcsán nem tartalmaznak kifejezett rendelkezést arról, hogy miként kell számítani a kezdeményezéshez szükséges 10 százalékot.

„Az alaptörvény kimondja, hogy az adott településen lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkezőknek egyaránt van választójoga az önkormányzati választásokon. A helyi népszavazáson pedig az vehet részt, aki az önkormányzati választásokon választójoggal rendelkezik.

Ebből következhetne az, hogy a budapesti népszavazás kezdeményezéséhez szükséges 10 százalék számításánál a budapesti tartózkodási hellyel rendelkezőket is figyelembe kell venni. Ez az értelmezés viszont ellentétes lenne azzal az évtizedes joggyakorlattal, hogy önkormányzati szinten minden más hasonló esetben csak a lakóhellyel rendelkezők számából kell kiindulni – például a választókerületek kialakításánál vagy a képviselőjelölti ajánlások esetében. Minden bizonnyal ezért adott ki a Fővárosi Választási Iroda az aláírásgyűjtés kezdeményezésekor egy állásfoglalást arról, hogy az 1 385 262 lakóhellyel rendelkező választópolgár 10 százaléka szükséges a kezdeményezés sikeréhez.

Biztosan nem lenne összeegyeztethető a jogbiztonság eszméjével, ha egy ilyen régi, eddig senki által nem vitatott jogértelmezést az aláírások leadása után, utólag akarna megkérdőjelezni valaki.”

Azt is megkérdeztük, vajon mire számíthat a Momentum. Tordai szerint a Fővárosi Választási Bizottság a 138 ezres számból fog kiindulni, az azonban kérdéses, hogy egy fellebbezés nyomán a Nemzeti Választási Bizottság miként döntene egy ilyen esetben. A végső szót minden bizonnyal a Kúria fogja kimondani, ha az érvényes aláírások száma a 138 ezret meghaladja majd, de nem éri el a 150 ezret.

Persze ez mind nem számít, ha a gyűjtés végén 150 ezer érvényes aláírásnál többet ad le a Momentum és a neki segítő pártok. Ehhez pedig ugye a sok érvénytelen miatt 10-15 százalék ráhagyásra, tehát körülbelül 180 ezer aláírásra van szükség. Ahhoz tehát, hogy a Fidesz ne tudja a tartózkodási engedélyesek számával megakadályozni az olimpiai rendezésről szóló népszavazást, péntekig még alá kell írni, és gyűjtenie kell annak, aki teheti.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.