Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Se Orbánék, se az eső nem tudja megtörni a tanárok tiltakozását!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Az első polgári engedetlenség és a sztrájkok után egyre inkább úgy tűnt, lendületét veszti a tanárok tiltakozása. És a lendülettel, ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a médiaérdeklődés is eltünedezett a tiltakozások mellől. Az elmúlt hetekben kevés ember volt, aki azt gondolta, egy hangos, lelkes és nagyszámú tömeg fog a Március 15. térről a Várkert Bazárhoz menetelni a foci EB alatt, a nyári szezon kezdetekor. És milyen tömeg volt ez?! Nem csupán menetelt, hanem végigállta a brutális vihart, meghallgatta a szónokokat, és a jégeső közepette is velük együtt élt.

13396800_10206261938409106_1771709618_o_1.jpg

Ez egy olyan tömeg, amire lehet építeni. Mert bár most a kevesebb előzetes médiamegjelenés miatt kevesebb emberhez jutott el a tüntetés híre, mégis sokan voltak. Nagyon úgy tűnik, ha nem is professzionális formában, de az emberek létrehozták azokat a hálózatokat, amelyekkel tudnak mozgósítani egy ilyen tüntetésre. Arcról nehéz megítélni, ki tanár és ki nem, de azt tippeljük, a tömeg nagy része most tényleg az elégedetlen tanárokból állt.

Ez pedig rossz hír a kormány számára, ami már a tüntetés előtt kiadott egy nyilatkozatot, hogy lefitymálja a Tanítanék újabb demonstrációját. Tévedtek, ahogy eddig is, ezt a tömeget most sem lehet lefitymálni, és úgy tűnik, hosszú távon számolhat a kormány és a társadalom a tiltakozó tanárokkal.

Most jön a nyár, egy tanártiltakozásnak nincs is értelme, de ősszel biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen formában újra találkozhatunk a tiltakozókkal az utcán. Már csak azért is biztosak lehetünk ebben, mert – eltekintve a kommunikációtól – a kormány valójában semmilyen követelését nem teljesítette a jobb oktatási rendszerért küzdő tanároknak.

Itt olvashatja tudósításunkat a mai tüntetésről:

Kérdés, hogy a szeptemberi visszatérés mit hoz. Gandhi emlegetése, és Pukli István polgári engedetlenségről szóló mondatai alapján útlezárásokra, vagy a képviselők munkájának blokkolására is számíthatunk, de számos más lehetőség is van. Az biztos, ha tényleg ezekhez a módszerekhez folyamodik a Tanítanék, és módszeresen, hosszú távon is alkalmazza őket, az új színt hozhat a közéletbe, és felpörgetheti a megfáradt magyar politikát. Sőt, akár még kitörést is jelenthet a hatalompolitikáról szóló politikai közbeszédből azáltal, hogy a hús-vér emberek, a munkavállalók, a szülők, a gyerekek és a tanárok problémái kerülnek a politika középpontjába.

Erre pedig nagy szükség van, mert ma Magyarországon a baj óriási!

De egyelőre a tanárokkal szövetséget kötő Sándor Mária tüntetése következik július elsején. Reméljük, az egészségügyi dolgozók is követik a tanárokat, diákokat és szülőket, és nagy számban állnak ki egy jobb egészségügyért! 

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.