Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Adnak-e kokit és sallert a kormánynak a tanárok? – tanévzáró tüntetés percről-percre

Ez a cikk több mint 7 éves.

Januárban kezdték el tiltakozásukat a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével, számos nagy tüntetésen vannak túl vidéken és Budapesten is a Tanítanék mozgalom tagjai, akik egy jobb oktatási rendszert akarnak kikövetelni a kormánytól gyermekeinknek. Most szombaton Budapesten a Március 15. tértől a Várkert bazárig haladnak, hogy ott értékeljék a kormány tevékenységét, de ezt teszik 7 vidéki városban is. 

13324345_10154254846799452_655633534_o.jpg

16:07 – A közvetítésünknek vége, köszönjük a figyelmet, a pedagógusoknak jó szervezkedést kívánunk a nyárra!

Videóközvetítésünk a Várkert Bazár elől, ahol Sándor Mária, Mendrey László, Gallóné Piroska, Törley Kata és Pukli István tart beszédet:

16:03 Törley Katalin lezárja a tüntetést, és mindenkit, aki névvel és arccal vállalná a küzdelmet, arra kér, hogy csatlakozzon a mozgalomhoz: „jövőre olyat fognak látni, amit még soha!”

16:01  Utolsó szónokként Sándor Mária lépett a színpadra egy egészségügyi műszaki dolgozó társaságában: „Hoztam a jövőt, büszke vagyok Rátok. A magyar egészségügyért állok megint a pedagógusok színpadán.” 

Az ápolónő bejelentette, hogy július 1-én a Kossuth térre várja azokat, akik részt vennének az ország meggyógyításában, mert „Magyarország beteg, meg kell gyógyítanunk!”

Szól a „Nincs hatalmad felettünk”, és Sándor Mária vezetésével felzendül a Kossuth Lajos azt üzente…” Ez lassan klasszikus kórusmű.

15:53  Most pedig rengeteg nő jött a színpadra, hogy nevükkel és arcukkal is kiálljanak a Tanítanék mozgalom mellett. Hogy kiálljanak az oktatás jövőjéért, hogy ők is üzenjenek Brüsszelnek, ne csak a kormány; hogy jelezzék, nem félnek; mert nem akarják még egyszer megérni, hogy marionett figurává teszik őket. Egy diáklány társai nevében üzent a kormánynak: „jogunk van beleszólni a saját jövőnkbe”, és a diákok támogatásáról biztosította a Tanítanék mozgalmat. Majd a szülők nevében is ezt tette egy szülő.

A közvetítés alapján úgy tűnik, erős a hangulat. Végül együtt skandálják: „Tanítanék, tanítanék.”

A nagy portálok közül csak az origo.hu-n került a főhírek közé a tüntetés, az Indexen és a 444-en is fontosabbnak tűnt az Albánia-Svájc és az EB hírei, így például Tiffan képviselő úr facebookos kalandjai is, mint az, hogy újra tüntet a közoktatásban uralkodó állapotok ellen a Tanítanék mozgalom.

15:48 Pukli & Törley: „Gandhival üzenjük a bukott osztálynak. Nem vehetitek el az önbecsülésünket, amíg nem adjuk oda. 

Kétféle hatalom létezik. Az egyik a büntetéstől való félelemmel éri el a célját, a másik szeretetteljes cselekedetekkel. A szereteten alapuló hatalom százszorta hatékonyabb és maradandóbb, mint az, amelyik a büntetéstől való félelemből ered.

Pukli István kijelenti, hogy a Tanítanék mozgalom radikális üzemmódba vált Gandhi tanítása alapján, erőszakmentes ellenállásra készülnek. Ehhez olyan emberekre van szükség, akik képesek áldozatot vállalni. 

15:40  Törley és Pukli aztán a „nehézfiúkra” térnek rá (Kósa, Rogán, Lázár), akik különböző hazug, vagy megfélemlítő nyilatkozataikkal delegitimálják a tiltakozó pedagógusokat. Mind egyest kapnak. „Megbuktál, megbuktál” – kiabálja a tömeg. Az iskola bohóca címét az egy pedagógusmozgalommal kapcsolatos nyilatkozatban bolsevikozni, migránsozni és sorosozni is képes Németh Szilárd kapta. „Tied az eddigi legnagyobb karó” – így Törley.

15:35 Pukli István és Törley Katalin páros beszédet tart. Pukli kijelentette, hogy a kormány sem centralizálni, sem decentralizálni nem képes, és nem „tűrjük, hogy hülyének nézzenek bennünket”. Törley szerint az összegyűltek már nem fogják vissza magukat, „mert nem mi buktunk meg, hanem a kormány”.  Sőt, a kormány nem kiskorú, ezért is ki is rakható az iskolából.

Az értékelés Balog Zoltánnal folytatódott, aki a szónokok és a tüntetők szerint sem mondott igazat, amikor azt állította, hogy „Úton vagyunk – a partnerség egyre erősebb lesz”. Pukli és Törley kérdőre vonták a jelenlévőket, érzik-e a kormány partnerségét? Érzik-e, hogy együttműködnek velük? Érzik-e, hogy meghallgatják a panaszaikat? Érzik-e, hogy a kormány értük dolgozik? A tömeg lelkes NEM-mel felelt minden kérdésre, ergo Balog Zoltán is elégtelen osztályzatban részesült.

A tüntetés napjára időzítette a Magyar Idők Palkovics László nyilatkozatát, amelyben véletlenül szó sem esik az elmúlt hónapok tiltakozásairól, csak pozitív fejleményekről, meg a várható sok munkáról számolt be az államtitkár. A legfőbb újdonság az lehet, hogy a legfiatalabbaknak 45 perc helyett 30 perces órái lehetnek a jövőben. De Palkovics beszélt az igazgatók új jogköreiről is, és azt állította, hogy „átalakítják a túlcentralizált fenntartói rendszert is”. Kár, hogy az elmúlt hónapok vitáinak és követeléseinek nem jutott hely a cikkben.

15:22 Mendrey László (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) beszél, szerinte a kormány minden mozdulata a hatalom megtartásáról szól. Utána Gallóné Piroska (Pedagógusok Szakszervezete) azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem engedett a tankötelezettség leszállításából, az állami intézményfenntartásból, az iskolák autonómiájának kérdéséből, a pedagógusok kötelező óraszámának visszaállításából és a tankönyvpiac monopolizálásából. Ezért hirdették meg az egész napos országos sztrájkot márciusban, amihez hatalmas bátorság kellett, mert a kormány folyamatosan éreztette, hogy ő az erősebb, és hogy nem éri meg sztrájkolni.

„A nyár az erőgyűjtés időszaka lesz, mert nem adhatjuk fel!” – mondja, majd azoknak üzen, akik nem tüntetnek: az oktatás ügye mindenkit érint, és a változásokért áldozatokat kell hozni!

15:05 Ilyen baromi jól nézett ki a tömeg a Gellért-hegyről!

13396800_10206261938409106_1771709618_o.jpg

14:59 A rakparton éppen esküvőt tartanak, a tömeg éljenzi az ifjú párt, reméljük, ha vannak vagy lesznek gyerekeik, ők a jelenleginél sokkal jobb oktatást kapnak majd!

13410827_10206261918728614_233187924_o.jpg

Amíg a tüntetők vonulnak, kis történeti összefoglaló korábbi cikkünkből

„Ha kezdetet kell kijelölni: 2015. november 27-én a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete írt egy nyílt levelet. És bár eljuttatták az illetékeseknek, vagyis az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahogy az már csak lenni szokott: a kutya se válaszolt rá. A többi egyszer talán majd történelem lesz: a miskolciak útjára indították a levelet, csatlakozott 950 iskola, több mint 35 ezer magánszemély, és a Tanítanék Mozgalom mozgásba lendült. (…)  Azzal, hogy Miskolc megszólalt, az ország minden iskolájának gondolatait sikerült artikulálniuk. Végre elindult valami – gondolták rengetegen.

És ahogy gyűlt a tömeg a virtuális térben, úgy gyűltek össze az oktatási szakértők is, hogy tudásukat egyetlen célnak rendeljék alá: a kormány rossz oktatáspolitikájának megreformálásáért indult küzdelem. Megalakult a Civil Közoktatási Platform.

Tüntetések sora indult, szolidaritási akciókkal elegyítve, volt, hogy a diákok nem mentek suliba, majd március végén már polgári engedetlenségi akcióra szólította fel a mozgalom a pedagógusokat, akik az ország összes megyéjében éltek a felhívással. Áprilisban volt figyelmeztető sztrájk és egész napos sztrájk is, egymáshoz közel. A CKP mindeközben számos ügyben (a tankönyvpiac liberalizálásáért folyó harctól a sajátos nevelési igényű gyermekek helyzetének javításáig) megszólalt, anyagokat dolgozott ki, bombázta a minisztériumot és az Oktatási Hivatalt, petíciók íródtak és íródtak alá, rövid és hosszú távú javaslatokat tettek az asztalra, hogy a helyzeten javítsanak.

Itt tartunk most, eddig a heroikus, eposzba illő harc legfontosabb állomásai.”

Videóközvetítésünk fél 3 és 3 között követte a tömeget: 

14:47 A tüntetők 5-10 ezren lehetnek, sok tanár van kint, és az idősebb korosztály nagy számban képviselteti magát.

14:38 Jelenleg az Erzsébet hídon értékelik a kormány teljesítményét, Orbán és Balog is egyes alát kapott a tömegtől. :/

12:22 A tömeg elindult a Várkert Bazár felé, Törley Katalin felszólítására kockás szalagokkal díszítik a várost, „ami a miénk!”

14:20 Pukli István a kormány új plakátkampányára rímel: „Üzenünk a kormánynak, hogy ők is megértsék: Tanítanék.” Törley Katalin szerint a magyar kormány intellektuálisan építi le Magyarországot, a Tanítanék mozgalom ez ellen szerveződik.

A két szervező ez után felolvassa a CKP által megfogalmazott hat alapértéket, amiket a közoktatásban szeretnének érvényre juttatni:

  1. Személyközpontúság, gyermek- és diákközpontúság a tanításban és a tanulásban
  2. Méltányosság, diszkriminációmentesség, esélyteremtés
  3. A tanulói kompetenciák fejlődésének támogatása, beleértve a szociális és állampolgári kompetenciákat
  4. Demokratikus működés: nyitott, partneri viszony a gyerekekkel, a szülőkkel, a társadalmi szereplőkkel és a társszakmákkal
  5. Autonómia és elszámoltathatóság
  6. Átlátható, átjárható, zsákutcamentes iskolarendszer az óvodától a felnőttképzésig

14:17 Pukli István és Törley Katalin megnyitották a tüntetést. Pilz Olivér, a CKP harmadik ismert arca Miskolcon van, ahol párhuzamosan tüntetnek, ahogy 6 másik városban,  Békéscsabán, Győrött, Miskolcon, Pécsett, Nyíregyházán, Szegeden. Debrecenben tegnap tüntettek. A vidéki tüntetők nagy tapsot kapnak.

14:01 A tüntetés előtt a Március 15-e téren molinó- és transzparens készítő műhelyt tartottak, íme az eredmények: 

13446300_10207543712005699_1001976970_o.jpg

13410540_10206261608040847_1280429467_o.jpg

13:55 A tüntetésen Törley Katalin mond majd beszédet, ezután a tiltakozók elindulnak ez Erzsébet hídon át a Várkert bazár elé vonulnak, ahol kiosztják a kormány bizonyítványát. A tervek szerint Gallóné (PSZ), Sándor Mária, a fekete ruhás nővér és Pukli István is fog beszédet mondani. Sándor Máriát és szövetségesei már ott vannak a helyszínen.

13434207_10209698379200028_201709363_n.jpg

 13: 45 Gyülekeznek a tiltakozók a budapesti Március 15-e téren, a tanév utolsó pedagógustüntetésén. A budapestivel párhuzamosan több más vidéki városban, Békéscsabán, Győrött, Miskolcon, Pécsett, Nyíregyházán, Szegeden is lesz tüntetés!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 242 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.