Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egész országban polgári engedetlenség lesz – így tudod támogatni a tiltakozó tanárokat!

Ez a cikk több mint 8 éves.

Március 30-án reggel 8 és 9 óra között országszerte tanárok vonulnak majd az iskolák elé. Polgári engedetlenségi akciót hirdetett erre az időre a Tanítanék Mozgalom. Ennek keretében a tanárok azzal tiltakoznak, hogy kivonulnak az iskolákból, és arra kérnek minden, a céljaikkal egyetértő, velük szolidaritást vállaló embert, hogy ők is jöjjenek az iskolák elé. Mert abban hisznek, hogy együtt képesek erőt képviselni.

ias33ndex-d000232ac515369d65232.jpg

(Fotó: Kovalovszky Dániel / 168 Óra)

Miért volt erre szükség? Messzire nyúlik már a történet: még januárban jelent meg a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levele. Ehhez azóta csatlakozott 35 ezer magánszemély és 950-nél is több intézmény. Vagyis a Tanítanék Mozgalom mögött jelentős támogatottság van.

A Kettős Mérce reggel 7:30-tól folyamatosan tudósít a demonstrációról, de nem tudunk mindenhol ott lenni! Küldj képet, és videót arról a tiltakozásról, ahol te is vagy, hogy eljusson a hangod a nyilvánossághoz! A képeket és videókat az [email protected] email címre vagy a Kettős Mérce Facebook-oldalára várjuk üzenetben.

Volt már azóta néhány jelentősebb megmozdulás. Miskolcon február elején körülbelül 5000-en álltak. Aztán a Pedagógusok Szakszervezete által február közepére szervezett tüntetésen már 20-30 ezren. És a Tanítanék Mozgalom március 15-i demonstrációján már 50 ezren áztak a szemerkélő esőben., Ennek a tüntetésnek a végén Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója újabb lépést tett, amikor bejelentette: polgári engedetlenségi akciót hirdetnek, méghozzá március 30-ra.

Minden, amit a polgári engedetlenségről és a március 30-i akcióról tudni érdemes:

A tanárok, akik részt vesznek az egy órás figyelmeztető polgári engedetlenségben nem rúghatók ki és nem büntethetők fizetésmegvonással, de az akciónak lehetnek kisebb munkajogi következményei. Részletek a linken!

Természetesen nem csak úgy, ad hoc történt ez a bejelentés. A mozgalom ugyanis adott 8 napot a kormánynak arra, hogy döntsön: hajlandó-e tárgyalóasztalhoz ülni, méghozzá nem a saját kerekasztalának résztvevőivel, hanem a civilek szakértőivel, a mozgalom feltételei szerint. Nem volt ez egy bonyolult döntés. A Civil Közoktatási Platform ugyanis kidolgozta azt a 12 pontos azonnali követeléslistát, amelyekről sürgősen tárgyalni kell. Ezek azok a követelések, amelyek mihamarabbi bevezetése garanciát adhat arra, hogy már a következő tanév sokkal jobb körülmények között kezdődhessen el.

A Civil Közoktatási Platform az oktatásért aggódó, és oktatással foglakozó több mint 50 szakmai- és civil szervezetet, köztük a két pedagógus szakszervezeteket, és a Tanítanék Mozgalmat foglalja magában. A CKP 12 pontja azokat az azonnal, törvényalkotás nélkül, akár rendelettel is meghozható intézkedéseket foglalja magában, amelyek nem ódázhatóak tovább, és amelyek nélkül nem lehet valódi tárgyalásokat kezdeni.

A CKP 12 pontjáról itt olvashatsz bővebben.

Talán senkit sem lepett meg, hogy a kormány azt a 8 napot, amit akár tárgyalással is tölthetett volna, inkább cinikus nyilatkozatok kiadásával töltötte. S amint a határidő lejárt, a Tanítanék Mozgalom megint bebizonyította: nem viccelnek (hitte bár ezt a miniszterelnök), hanem még eggyel tovább lépnek. Így alakult a holnapi polgári engedetlenségi akció története.

Mi fog történni holnap a csatlakozó iskolák előtt? Nagyon sok minden, talán mindenhol más. Lesz, aki fát ültet majd. Más héliumos lufikban küldi fel a CKP 12 pontját az égbe, hogy mindenhová eljuthassanak a pedagógusok követelései. Aztán lesz, aki kockás süteményeket süt majd, és a támogató magánszemélyeknek ezt fogja osztogatni, miközben beszélgetnek velük. Rengeteg, rengeteg dologra lehet számítani, országszerte jelezték már iskolák (már most több mint 150-en), hogy részt vesznek az akcióban.

Az országszerte szervezett tiltakozásokat ezen a térképen lehet megnézni:

View Egyórás tiltakozások március 30. 8:00-9:00 in a full screen map

Pedig – és ezt fontos megérteni – egy pedagógusoknak nem könnyű csatlakozniuk egy ilyen akcióhoz. Egyrészt nagy kérdés, mi történik ebben az egy órában a gyerekekkel. Nem lesznek természetesen felügyelet nélkül az iskolákban, ezt minden intézmény garantálja. De ettől függetlenül is nagy bátorság kell ma ahhoz, hogy egy iskola tantestülete egy ilyen akcióban részt vegyen. Ebben a centralizált közegben, ahol minden információ befut a Klikhez, s onnan a minisztériumhoz, valóban van miért aggódniuk a tanároknak. Ugyanis bármennyire ezt kommunikálja az államtitkár, hogy senkit sem érhet semmilyen inzultus azért, mert részt vesz az akcióban, ez az egyes tankerületekben már nem így megy: igenis vannak olyan intézmények, ahonnan előre kérték a tiltakozó tanárok névsorát, és van olyan hely, ahol az igazgató inkább rendkívüli tanítási szünetet rendelt el, hogy ne lehessen tiltakozni, és a hasonló inzultusok még sorolhatóak…

Ettől függetlenül holnap lesznek olyan iskolák (nem kevés!), ahol a tanárok az iskolák elé vonulnak. Lesznek olyanok, akik élőlánccal veszik körül az iskolájukat, hogy megvédjék. Talán így lehetne a legjobban megfogni, mi történik majd holnap. Polgári engedetlenségi akció lesz országszerte, reggel 8 és 9 óra között. Azért, mert a tanárok a szülőkkel és minden őket támogató emberek azért állnak majd az iskolák előtt, mert meg akarják védeni azt. Az oktatásügyben változásokra van szükség. Az iskolákat meg kell védeni. És mindezt azért teszik most azok a bátrak, akik ki mernek állni az iskolák elé, mert hisznek abban: a most kikényszerített változások elsősorban a diákok érdekében történnek, az ő életüket akarják könnyebbé, jobbá tenni. Mert ahogy a Tanítanék Mozgalom jelmondata is hirdeti: „Gyermekeink jövője a tét.”.

Ezért is fontos kimutatni a szolidaritásunk, vagy azzal, hogy holnap Kockás inget viselünk, de még jobb, ha reggel 8-kor csatlakozunk a hozzánk legközelebb lévő tiltakozó iskola előtt a tanárokhoz. Mert a holnapi tiltakozás nem csupán a tanárokról szól, hanem mindannyiunkról.

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 212 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.