Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem lesz kormányváltás március 15-én, de a kormányról lesz szó

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az elmúlt napokban kétfajta erős véleménnyel lehetett találkozni a kommentekben a március 15-i tüntetés kapcsán, amelyet a pedagógustiltakozás szervezői jelentettek be. Egyik oldalról azt vetik a tüntetők szemére, miért nem akarják elkergetni Orbánt, miért csak a közoktatásért és nem minden egyébért tüntetnek; a másik oldalról pedig működik a Fidesz propagandája, és azt vetik a tüntetni készülő pedagógusok szemére, hogy miért akarnak politizálni. Valójában minkét csoport önmaga ellen érvel.

dsc_2892.jpg

(Fotó: Neményi Márton / 24.hu)

A politika nem a tévében nyilatkozó MSZP-s, jobbikos, fideszes fejeket jelenti, a politika a közügyek intézése, és nagy baj, hogy egyesek úgy állítják be, mintha valami magasan a fejünk felett lebegő dolog lenne, amibe nem dolgunk beleszólni.

Pedig a politika csak és kizárólag a mindenkori magyar népé lehet, nekünk kell gyakorolni azt, mert rólunk szól. A közoktatás ügye pedig maga a létfontosságú politika, arról szól ugyanis, hogyan kívánjuk közösen, Magyarországon felnevelni a gyerekeinket.

Viszont téved az, aki azt hiszi, megúszható, hogy a kormány szóba kerüljön. Nem megúszható, mert a kormány hozza a döntéseket, melyek az életünket szabályozzák, és speciel a közoktatást szabályozó döntéseket is. Bár sok olyan probléma van a rendszerben, amit nem a jelenleg regnáló hatalom okozott, de sok olyan is van, amiért a Fidesz felelős, és mivel ő van kormányon, tőle kell kérni a közoktatás megváltoztatását, az általa az oktatástól elvett források visszaadását.  

Mivel láthatóan erre nem hajlandó magától, ezt ki kell kényszeríteni tüntetésekkel, sztrájkkal és más demonstrációs módszerekkel. Vagy pedig nem csinálunk semmit, és a gyerekeink egy rossz oktatási rendszerben nőnek fel. Ez a két lehetőség: visszarettenünk a politika szótól, mert megtanultuk, hogy az rossz, és elbukjuk gyerekeink jövőjét, vagy élünk a nép hatalmával, a politika eszközével, és akkor sikerrel is járhatunk.

Március 15-én utcára vonulnak a diákok, tanárok, szülők és támogatóik a közoktatás megjavításáért. A menet a Hősök teréről indul 15 órakor, és a Kossuth Lajos tér a cél. Itt tudsz csatlakozni az eseményhez, és meghívni rá ismerőseidet: https://www.facebook.com/events/513643295475511/

De ez a tüntetés nem a kormányváltásról szól, és csak részben a Fidesz egyéb elfogadhatatlan intézkedéseiről. Azért részben, mert mint ahogy az előző Kossuth téri tüntetésen is szó volt a közoktatáson túli ügyekről, most is szóba fog kerülni. Másrészt pedig azért, mert remélhetőleg a szervezők is érzik a nyomást, hogy szót kell ejteni ezekről, ha szőrmentén is.

De azért alapvetően ez egy oktatásról szóló tüntetés lesz remélhetőleg, és ez így van jól. Egyszerűen tudomásul kell venni, jelen pillanatban nem aktuális a kormány megdöntése. Hiába van picivel több szavazója az összes ellenzéki pártnak együtt, mint a Fidesznek. A kormányzás stabil, és nincs forradalmi hangulat az országban, még az elmúlt hetek eseményei után sem.

Aki viszont kormányváltást szeretne, jó helyen jár majd március 15-i tüntetésen, még ha az nem is erről szól konkrétan. Egy legalább akkora demonstrációnak, mint a Kossuth téri, óhatatlanul is van romboló hatása a kormánypárt népszerűségére nézve, még akkor is, ha ezt a tüntetés szervezői nem akarnák. Ennek oka az, hogy a közoktatás problémáit lényegében mindenki érzi a saját bőrén, a kormánypárt pedig nem enged saját álláspontjából. Ha pedig egy nagy tüntetéssel láthatóvá válik az igazság, aminek a kormány ellenáll, akkor az népszerűségvesztéssel jár. Ez ilyen egyszerű.

Úgyhogy le kéne számolni a politikaellenességgel, végre kezünkbe kéne venni az életünk irányítását, ám a helyzetünk javulását nem valami ködös és álomszerű, instant kormányváltástól kell remélni, hanem attól, ha egyre több társadalmi csoport kezdi megszervezni magát, láthatóvá tenni a problémáit, és ezáltal felmutatni a nép igazságát a hatalommal szemben.

Nem véletlen, hogy a közoktatás kérdésében a kormány kőkeményen nyomja a tiltakozás szervezőinek lejáratását. Az igazság láthatóvá tétele ugyanis húsukba vág.

A feladat az, hogy március 15-én mindannyiunk boldogulásáért segítsük még jobban az igazság láthatóvá tételét, és a saját ügyeinkben is szervezzük meg a tiltakozásokat. De a március 15-i tüntetéstől sem a kormányváltást, sem a közoktatáson túlnyúló ügyek megoldását nem lehet várni, ellenben a saját ügyünk és igazságunk láthatóvá tételét is segítené hosszú és középtávon, ha győzni tudna a közoktatási tiltakozás.

Nem szabad erőszakosan ráerőltetni sem a politikaellenességet, sem az instant kormányváltás hamis illúzióját erre a tiltakozásra, azzal csak ártunk.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 191 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.