Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megbukott terrorizmusvádak, kivizsgálatlan TEK-es erőszak: semmi sem stimmel a röszkei összecsapás utóéletében

Ez a cikk több mint 8 éves.

Múlt hét szerdán, ahogy a médiában mindenki láthatta, a rendőrség, illetve a TEK erői csaptak össze a menekültek egy csoportjával, miután a kormány életbe léptette a fizikai és jogi határzárat is. Míg előbbi a határátlépést akadályozta meg, addig a jogi lépések olyan helyzetet állítottak elő, amelyben a törvényes eljárást betartó menekültek is mind kiutasítást és az EU-ból való egyéves kitiltást kaptak a magyar államtól.

horgosroszkeborderrefugees_21092015_wr13.jpg

(Fotó: Warren Richardson / Budapest Beacon)

Az összecsapások kapcsán a kormány nevében nyilatkozó Bakondi György két állítást tett még aznap délután: 1. a menekültek gyerekeket dobtak át a rendőröknek, és 2. terroristát is foglyul ejtettek az akciók során. A gyerekátdobálos vád pár nap múlva semmisült meg, amikor Bakondi maga ismerte el az ATV Egyenes beszédében, hogy nem történt ilyen eset, hanem csupán két megsérült gyereket adtak át a menekültek a magyar rendőrségnek, hogy azok megfelelő orvosi ellátást kapjanak.

A terrorista vád ennél cifrábban alakult. Ugyanis az ORFK aznap este nem erősítette meg Bakondi vádját, hogy terroristát kaptak volna el. Csupán arról volt szó, hogy a Fidesz által meghozott törvények szerint mindenki terroristának számít, aki részt vett az összecsapásban, így csupán erről van szó. Péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor mégis ragaszkodott az állításhoz, miszerint terroristákat kaptak el. Ezután tartóztatta le Győrött harminc TEK-es a szíriai származású, Cipruson munkavállalói engedéllyel és schengeni papírokkal rendelkező Ahmed H.-t. Akiről azt állították, egy terrorista szervezet tagja.

Csakhogy, mint azt sok újság leírta, Ahmed H. nem terrorista szervezetnek, hanem egy 150 országban, 80 millió taggal működő, az iszlamisták által pont támadott vallási közösség tagja. A másik vád Ahmed H. ellen az volt, hogy kilenc útlevelet találtak nála, különböző nevekre kiállítva. Az Origónak most pénteken nyilatkozó kirendelt ügyvéd szerint viszont a saját útlevele melletti nyolc útiokmány a családtagjaié volt, akik együtt utaztak vele. A védőügyvéd azt is elmondta, hogy még csak fel sem merült a terrorizmus vádja Ahmed ellen, a rendőrök nem tudtak bizonyítékokat felhozni Ahmed állításával szemben, miszerint ő próbált közvetíteni a rendőrök és a menekültek között. Az Ahmednél talált útlevelek a rendőrségi szakértők szerint valódiak és hitelesek. A szír férfi pedig azt mondta, úgy került a győri vonatra, hogy érvényes útlevelével, miután kiderült, Röszkén nem tud átjutni, máshol átlépte családjával a magyar határt, és vonatra ültek Németországba. Ott kapta el őt a TEK.

Update: 19 órakor jött a hír, Abdul H.-t akinek ügyvédje állította ellene eddig fel se merült a terroizmus gyanúja, most mégis ezzel gyanúsította meg az ügyészség.

A másik terrorizmussal vádolt férfi, Jaszir esete is felettébb érdekes. Róla egy szlovák újságírónő állítja, hogy a hatóságok vádjaival szemben, nem hergelte, hanem pont csitította a tömeget. Az biztos, hitelesnek számító terrorizmusvád, erőszakos cselekményre utaló kép vagy videófelvétel még nem került elő a röszkei tevékenységéről.

Mindeközben a kormányzati média, sorra gyártja a konteókat a két ember és a lehetséges terroristák körül, amiket a sajtó más lapjai sorra cáfolnak meg (kettő megcáfolásában nekünk is részünk volt itt és itt). Egyenlőre viszont hiteles bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy valóban terroristák vagy szervezett csoportok részt vettek volna a röszkei történésekben, nem került napvilágra.

Ellenben egyre több beszámoló érkezik arról, hogy a TEK egységei túlléptek a jogkörükön, és egy rossz rendőrségi döntés után túlkapásokat követtek el.

2015.09.16. rendőr attack Röszke from atlatszo.hu on Vimeo.

Több újságíró és szemtanú is állítja, sőt a jobbikos N1 TV videófelvétele is arről tanúskodik, hogy múlt hét szerda délután a kődobálások kezdete után pár órával a rendőrség egyszer csak visszahúzódott a határról (feltehetőleg azért, hogy az agresszív magatartást tanúsító embereket átcsalja a határon, így tudjon velük szemben intézkedni). Csakhogy ez a húzás rosszul sült el, mivel a menekültek azt hitték, ez az eseménysor a határ megnyitását jelenti. Így a kődobáló fiatalok mögött feltorlódott a teljesen békés tömeg, gyerekek, nők, férfiak. A rendőrség felvételén jól látszik ez a pillanat, majd az is, hogy a határnyitás helyett megindultak a TEK egységei, és válogatás nélkül ütötték az embereket.

A beszámolók szerint itt sérültek meg nők, férfiak és gyerekek, akik az addigi atrocitásokban nem vettek részt.

Persze ez a helyzet nem azt mondja ki, hogy mindegyik rendőr hibázott, de bőven lenne indok kivizsgálni a TEK-esek között feltehetően megtörténő egyéni túlkapásokat, és a csapatirányítás rossz döntéseit.

A mai napig mégsem indult egyetlen vizsgálat sem az ügyben, az államnak, úgy tűnik, csak a gyenge lábakon álló gyanúsításokra van ideje. A két eseménysor együtt pedig már bőven felvet további kérdéseket is a rendvédelmi szervek és a politika összefonódásáról, és annak a rendvédelmi professzionalizmusra gyakorolt hatásáról.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a kormány menekültellenes politikájáról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.