Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha Magyarországra jössz, nyugodtan dobáld meg cigányok házait, nem leszel terrorista

Ez a cikk több mint 8 éves.

Szerdán a Kúria döntött, és helybenhagyta az eddigi ítéleteket, rendben van az, hogy a rendőrség 2012 augusztusában hagyta, hogy szélsőségesek cigány származású magyar állampolgárok házait megdobálják egyértelműen rasszista indíttatásból.

devecser_nagylajos2.jpg

2012 augusztus ötödikén tartott a Jobbik, a Betyársereg és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom közös tüntetést Devecserben. A tüntetésen felszólaló Toroczkai László helyeselte, hogy állítása szerint a Közel-Keleten dögkutakba dobják a cigányokat, a Betyársereg vezetője genetikai hulladéknak nevezte a cigányságot, és több felszólaló is kiirtásukat nevezte meg célként. A tüntetésre jellemző volt, hogy amikor a felvonulók a cigánysornál megláttak két cigányt, és elkezdtek nekik kiabálni, hogy megölik őket, akkor az egyik szónok azt mondta, most lehet látni, hogy a cigányok mit váltanak ki a „tisztességes magyar emberekből” megjelenésükkel. Mintha a magyar emberek, ha meglátnának az utcán egy cigányt, rögtön elkezdenének neki ordibálni, hogy kinyírlak.

A rendőrség eredetileg nem engedélyezte azt, hogy a „tüntetők” felvonuljanak a cigánysoron, de ők nemes egyszerűséggel szétszedték a kordonokat, és arra vették az irányt, a cigánysor egy pontján pedig köveket és üvegeket kezdtek el a házakra dobálni, amiben (szerencsére csak) ketten sérültek meg, és kisebb anyagi kár keletkezett.

A rendőrség pedig mindezt végignézte. Ezért két cigány honfitársunk beperelte a rendőrséget, szerdán pedig a Kúria jogerősen kimondta, a rendőrség nem követett el mulasztást. A felperest képviselő Helsinki Bizottság ezért Strasbourghoz fordul.

Van is miért, ugyanis az ítélet indoklása azt mondja ki, hogy a tömeg békés volt (ezt mindenki megítélheti a videóból), a rendőrség pedig azért nem intézkedett, mivel túl agresszív volt a tömeg, és ezért számíthatott volna egy oszlatásnál ellencsapásra, így nem lett volna arányos az intézkedés. Érdekes ellentmondás és veszélyes logika, amely lényegében azt mondja ki, minél vadabb, erőszakosabb egy tömeg, annál kevésbé kell intézkedni vele szemben, ami nem biztos, hogy a legjobb eljárás, bírói döntésként pedig a legjobb ajánlás a rendőrség és a társadalom számára.

„Egyetlen bírói fórum sem válaszolta meg azt a kérdésemet, miként lehet békésnek nevezni egy demonstrációt, amelyet a rendőrség azért nem oszlat fel, illetve amelynek erőszakos résztvevőit azért nem emeli ki, mert attól tart, hogy az erőszakra hajlamos tömegből olyan agresszív reakciót vált ki, amely állítólagosan még a környező utcák lakosságát is veszélyezteti. Nem kaptam választ arra az érvemre, hogy nem lehet egyszerre igaz, hogy a demonstráció békés volt, illetve az, hogy a várható erőszakos reakció miatt nem lehetett intézkedéseket foganatosítani. Emlékeztetek az előkészítő iratban hivatkozott kúriai döntésre: a tömegből az erőszakos demonstráló előállítása által kiváltott indulatos reakció annak a jele, hogy a tömeg azonosul az erőszakos cselekményt elkövető személlyel. Érthetetlen, hogy miért nem alkalmazták ezt a tesztet a hatóságok a jelen ügyben is” – írja Kádár András, a Helsinki jogásza, más kifogásai mellett a szervezet blogján.

Az ítélet abból a szempontból is érdekes, hogy múlt hét szerdán az egész ország végignézhette, hogy a rendőrség a röszkei határnál hogyan jár el a köveket dobáló menekültekkel szemben. Akkor ott vízágyút, könnygázt, sőt, a TEK egységei viperát is bevetettek, nem nézve azt, hogy békés marad-e a tömeg. És azóta számtalan beszámoló született arról is, hogy a rendőrség visszahúzódása után a határnyitásban reménykedő tömegre támadtak a TEK egységei, nem nézve, hogy valóban a kődobálókat, vagy újságírókat, békés embereket vagy gyereket találnak el. A röszkei esetben még vizsgálat se zajlik.

A devecseri eset azért is félelmetes, mert lényegében futni hagyta a közrendet megbontó szélsőségeseket, és egy olyan üzenetet küld a társadalomnak, hogy a rendőrség nem a cigány honfitársaink védelmét mérlegeli abban az esetben, amikor szükség lenne rá, tehát nem a dolgát teszi, hanem ha kényelmesebb, inkább elnéz a történtek felett. Ezt pedig a magyar igazságszolgáltatás rendben találja. A kérdés az, vajon mikor fog a kormány olyan plakátokat kihelyezni, amelyeken a szélsőségeseket kéri, tartsák tiszteletben a törvényeinket és a kultúránkat? Együtt élni ugyanis nem a kődobáló menekültekkel, hanem ezekkel a szélsőségesekkel kell majd.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a magyar szélsőjobbról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.