Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Skandináv mintájú alternatívát ígért, és az EU-ból való kiszakadás miatt aggódott a nemzeti ünnepen a DK

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egyetem tér Habár a Demokratikus Koalíció előzetesen azzal csábította az érdeklődőket a március 15-i  rendezvényére a budapesti Egyetem térre, hogy hosszú idő után először fog egy színpadon beszélni Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, ebbe az ígéretbe csúszott némi retorikai túlzás. Való igaz ugyanis, hogy ugyanazon a pódiumon beszélt a párt emblematikus házaspárja, de olyan pillanat nem volt, amikor egyszerre, kettesben álltak volna az emelvényen, ehelyett egymást váltották a mikrofon mögött. 

Ez ugyanakkor nem lombozta le a teret megtöltő, körülbelül négyszáz, többnyire középkorú és idős DK-szimpatizánst, akik a kellemetlenül hideg szélben is lelkesen állták végig a párt ünnepi műsorát. 

A DK március 15-i nagyrendezvénye Fotó: Mérce / Bogatin Bence

A rendezvény egy időben kezdődött a civilek, tanárok és diákok szabadságmenetével, ami abból a szempontból volt talán érdekes, hogy a tavalyi október 23-ai ünnepséget megelőzően Dobrev Klára is inkább a pedagógustüntetésen való részvételre buzdított. A helyszínen erről egy DK-s aktivista lapunknak azt mondta, volt koordináció a szervezők között: aki akar, a másik rendezvény érdemi részére – a vonulást követő színpadi beszédekre – még odaérhet.

Több DK-s szimpatizáns egyébként azt mondta kérdésünkre, ők szurkolnak a civileknek és a pedagógusoknak, és örülnek, hogy nekik is van ma rendezvényük, mert a sokszínűség szerintük a legfontosabb. Azt is megkérdeztük tőlük, átvonulnak-e a sokak mellett pedagógus- és diákfelszólalókat, Karácsony Gergelyt és Iványi Gábort is felvonultató párhuzamos ünnepségre, ám erre kevés pozitív választ kaptunk. Igaz, a vidékről is szép számmal érkező résztvevők közül többen arra hivatkoztak, hogy indul a buszuk, s nem tudnak maradni. Küldtünk kérdést a párt sajtóosztályának is azzal kapcsolatban, hogy a legutóbbi nemzeti ünnephez képest nem lehet-e esetleg zavaró a két rendezvény közötti interferencia. Amennyiben kapunk választ, frissíteni fogjuk cikkünket. 

A pedagógusok ugyanakkor nem maradtak említés nélkül a DK-s színpadon sem. Dobrev Klára, a párt árnyék-miniszterelnöke – bár ezúttal nem buzdított úgy a tanárokért is szervezett kiálláson való részvételre, mint legutóbb – több más jogfosztott csoport mellett beszélt a pedagógusokról is, mint akiknek nem volt beleszólásuk a róluk hozott döntésekbe, ezzel illusztrálva azt, hogy mennyire leépült Magyarországon a képviseleti demokrácia. Szücs Balázs, a DK-ba a Párbeszédből nemrég megérkezett erzsébetvárosi alpolgármester is beszélt a színpadon arról egy félmondatban, hogy több más szakmai képviselői mellett a pedagógusoknak is éhbérért kell dolgoznia. 

Szücs Balázs a DK március 15-i nagyrendezvényén. Fotó: Mérce / Bogatin Bence

A színpadon elhangzó mondatok közül kiemelést érdemel Gyurcsány Ferenc eszmefuttatása arról, hogy a „közös gazdagság tisztességes elosztását” vizionálja az ország polgárai között az Orbán-rendszer alternatívájaként. Szerinte a DK és árnyékkormánya a skandináv országok példáját követve képviseli ezt.

A DK március 15-i nagyrendezvénye Fotó: Mérce / Bogatin Bence

Dobrev Klára arról beszélt, hogy a demokratikus Magyarország két csatát már elvesztett az Orbán-rendszer ellen: alulmaradt az igazságos ország felszámolása, valamint a parlamentáris demokrácia leépítése elleni küzdelemben a regnáló hatalommal szemben. Az DK-s EP-képviselő szerint egy utolsó, harmadik csata folyik most, ez pedig az Európai Unióban és a NATO-ban maradásért folyó küzdelem Orbán kormányával szemben.

A DK március 15-i nagyrendezvénye Fotó: Mérce / Bogatin Bence

A többi ellenzéki párttal direkt módon keveset foglalkoztak a beszédek, sokkal inkább önmaga ellenzéken belüli vezető pozícióját domborította ki a párt úgy szóban, mint a párt résztvevőinek névsorával. Dobrev Klára – akit a párt elnökségi tagja, Gréczy Zsolt az ország „remélhetőleg következő” miniszterelnökeként konferált fel – azt hangsúlyozta, hogy pártjuk kormányzóképes alternatívát jelent, amelynek hírét el kell vinni minden kis faluba. Gyurcsány Ferenc – anélkül, hogy bármelyik politikai riválisukat megnevezte volna – arról beszélt, hogy akinek nincs esze és szíve, ne menjen harcba a Fidesz ellen, s az, aki kompromisszumokat köt, valamint az, aki azt mondja, hogy a DK egyenlő a Fidesszel, Orbánt tartja hatalomban. Ugyanakkor a párt elnöke az előző választáson közösen induló ellenzéki pártok demokratikus elkötelezettségét is méltatta, mondván, ők „Petőfiék hű követői”. 

„A DK lesz az otthona a Fidesszel szemben állóknak”

– mondta Gyurcsány, szavait pedig nyomatékosította az is, hogy a műsor végén a DK elnökségének és frakciójának prominens tagjai között és mellett ott voltak a párt „friss igazolásai” is: például a Jobbik színeiben mandátumot kapott Varga Ferenc, de a két ex-párbeszédes, Kocsis-Cake Olivio és a már említett Szücs Balázs is. 

A DK március 15-i nagyrendezvénye Fotó: Mérce / Bogatin Bence

A DK március 15-i ünnepségét itt lehet visszanézni teljes hosszában:

Címlapkép: A DK március 15-i nagyrendezvénye Fotó: Mérce / Bogatin Bence