Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: Legyünk jobbak, nemesebbek őnáluk, a dicsőséges nagyuraknál

Ez a cikk több mint 1 éves.

Budapest A főpolgármester szerint március 15-e sok más mellett abból a szempontból is különleges ünnep, hogy soha nem tudni pontosan, milyen időjárást hoz magával. Mint fogalmazott, most is, tavaly is vártuk a tavaszt, de ha nem is jött még el, „a tavasz előbb utóbb legyűri a telet”.  Petőfi szavaival hozzátette, a zsarnokság mindig csak addig él, amíg alattvalói szabadságot nem akarnak.

„Bennünket az az akarat hozott össze, hogy legyünk jobbak, nemesebbek őnáluk, a dicsőséges nagyuraknál” – mondta.

Karácsony Gergely a Szabadságmenet színpadán. Fotó: Dián Ákos

Karácsony szerint újra és újra neki kell veselkedni, hogy kivívjuk a szabadságot. Az Orbán-rendszer külpolitikájára utalva arról beszélt, nem engedhetjük, hogy „ismét páriává legyen a hazánk Európában”. Szerinte túl sokszor kerültünk már a történelem rossz oldalára, mert nem tudtuk megkülönböztetni a jót a rossztól.

„Aki ma kokárdát hord, ki kell mondania, hogy szabadságot és békét Ukrajnának, szabadságot és békét Magyarországnak, szabadságot és békét minden népnek” – fogalmazott.

Ezután rátért arra, hogy a szabadság ma még létező köreit is meg kell védeniük. „Három éve azt reméltük, hogy Budapestről indul el a változás. A szabad Magyarországot nem értük el, de a szabad városokat elveszíthetjük”, ha „továbbra is azt játszuk, hogy ki közülünk a legnagyobb kicsi” ahelyett, hogy „közösen lépünk fel” – mondta.

Hozzátette: a köztársaságot az ország nevéből is száműzték, de a köztársaság ott van még ezekben „a városokban, a tanárok, az orvosok küzdelmeiben, az akkumulátorgyárak elleni tiltakozásban, a helyi közösségekben”.

Tamás Gáspár Miklós szavait idézte: „a küzdelem a mélyben zajlik (.), újfajta országban, amelyet a régi eszközökkel megérteni sem lehet, nemhogy kedvünk szerint megváltoztatni”.

Beszédét azzal zárta, hogy régen a városokat falak emelésével védték, ma azonban csak ezek ledöntésével és hidak emelésével lehet tenni együtt a békéért és egy egyenlőbb társadalomért.

Címlapkép: Dián Ákos