Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pikó szerint a fiatalok dolga kikényszeríteni a jó kormányzást a politikusokból

Ez a cikk több mint 1 éves.

Budapest Baranyi Krisztina és Pikó András polgármesterek is felszólaltak a civil tüntetésen.

Baranyi elmondta, hogy ezek a kerületek liberálisok.

Továbbá otthonosan érzi magát, de vendégségben is – hisz nem civilek. A polgármester elmondott egy történetet, miszerint Bucsából Ferencváros testvérvárosából láttak vendégül egy busznyi árvát. Elmondta, hogy a kerület szerette volna kifejezni, hogy létezik egy szolidáris Magyarország.

Mint mondta, nem tartozik a települések feladatai közé a kiállás az orosz agresszióval szemben, ezért úgymond civil módon vállalták ezt a feladatot. Véleménye szerint ezt azért tehette meg, mert független, pártnélküli politikus. Egyszersmind elismerte mások küzdelmét a társadalmi igazságosságért.

A polgármester hosszasan méltatta a civil kurázsit, emlékeztetve, hogy nincs más választásunk, mint a végsőkig küzdeni az igazságért az elnyomottak pártján.

Baranyi Kriszta és Pikó András a Szabadságmenet színpadán. Fotó: Dián Ákos

Pikó elmondta, mit jelent neki hogy a nép megválasztott szolgája.

’48-ban az egyik fő követelés az állam alkotmányos kereteinek megteremtése volt, melyben a politika a közjót szolgálja, erről szóltak a felelős minisztériumok. Józsefváros polgármestere szerint most ismét ezt kell követelni, mert szétbarmolták a köztársaságot.

A kormányzás ugyanis jelenleg egy szűk csoport érdekeit szolgálja, és nem demokratikus machinációk áldozata – nem a vezetők a mi szolgáink, hanem a nép vált a hatalmasok szolgáivá.

Véleménye szerint ki kell állni a közoktatásért és a közegészségügyért, és március 15-én ki kell mondani, hogy míg 1848 a jogkiterjesztés forradalma volt, jelenleg a jogfosztás ellenforradalmában élünk, mert nem voltunk elég erősek ennek a megakadályozására. Mert a hatalmon lévők csak az erőből értenek.

A civilek dolga, hogy gyógyítsanak, hogy jövőt álmodjanak és visszaszerezzék a becsületet és a köztársaságot

– fejtette ki a politikus. Valamint rá kell szorítani a hatalmat, hogy a népet szolgálja.

Végül a fiatalokhoz szólt, idézve, hogy a saját gyerekeinek is elege van a rendszerből.

Arra is emlékeztetett, hogy az első felelős kormány nagyszerű államférfiakból állt – ugyanakkor nagyon kellett figyelniük a fiatalokra, Petőfire. Ezért lett olyan jó a közjót szolgáló politika a polgármester szerint – mert tartottak Petőfitől és a néptől. Most pedig Pikó úgy véli: a fiatalok dolga kikényszeríteni a jó kormányzást a politikusokból.

Címlapkép: Dián Ákos