Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pesterzsébeten és Székelyföldön is megemlékezett az MSZP

Ez a cikk több mint 1 éves.

pesterzsébet, székelyföld A Magyar Szocialista Párt társelnökei, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre külön tartották a párt megemlékezéseit. Előbbi Pesterzsébeten, utóbbi a székelyföldi Nyergestetőn, aminek keretében egy kopjafát is felavatott.

Az MTI beszámolója szerint Kunhalmi Ágnes az MSZP Facebook-oldalán közvetített rendezvényen azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök függőségi viszonyok millióit alakította ki Magyarországon, ez pedig blokkolja a társadalmi haladást, a fejlődést és a modernizációt.

Budapest, 2023. március 15.
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke beszédet mond a párt megemlékezésén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján Budapesten, a XX. kerületi Petõfi-szobornál 2023. március 15-én. Mellette és Hiller István választmányi elnök.
MTI/Kovács Tamás

Szerinte 1848-ban az akkori magyarok nemcsak követői, hanem formálói voltak az európai eseményeknek. Akkor Magyarország az európai progresszió élvonalához tartozott, ma azonban Magyarország a sereghajtók között van az Európai Unióban – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus közölte, sem az EU alávetettjeinek, sem az EU zsarolóinak nem szabad lenni, Magyarország akkor lesz erős, ha aktív alakítója az uniónak.

Kunhalmi Ágnes elmondta, hisznek abban, hogy minden korrupt és autoriter rendszernek vége van egyszer, ebben hittek az 1848-as forradalom hősei is, ezért egymástól nagyon különböző politikai irányzatok egyeztek ki azért, hogy közös ügyüket sikerre vigyék.

Az MSZP szerint ma együttműködő, szuverén Magyarországra van szükség, ahol a szabadság és a jólét egyszerre tud teljesülni – mondta.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke szerint a 21. században az érvényesülés alapja a tudás, ezért mindenki, aki kiáll az oktatás és a tudás mellett, a szabadságot akarja. A 21. században az lehet szabad, akinek van tudása, ezért biztosítani kell minden magyar fiatalnak a tudáshoz való egyenlő hozzáférés jogát – jelentette ki.

Közölte, az MSZP 2023-ban összeköti a szabadság és a tudás eszméjét, gyakorlatát és azt akarja, mindenkinek jusson tudásból, hogy szabadon élhessen.

Budapest, 2023. március 15.
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Hiller István választmányi elnök koszorúz a párt megemlékezésén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján Budapesten, a XX. kerületi Petõfi-szobornál 2023. március 15-én.
MTI/Kovács Tamás

A megemlékezés végén a két politikus koszorút helyezett el a szobornál.

Komjáthi és Molnár szocialista politikusoktól szokatlan húzással kopjafát avattak Székelyföldön.

Molnár emlékeztetett, 1849-ben hősiesen harcoltak a magyar honvédek a Szent Szövetség seregeivel szemben. Az MSZP mindig a nemzeti függetlenség mellett állt és a béke gondolatát képviselte – fejtette ki a politikus.

Komjáthi szerint 1848 tavaszán Kossuth, Széchenyi, Táncsics mind a magyar szabadságért harcoltak. A szabadságért, melyet Petőfi Sándor foglalt versbe a bordaloktól a Nemzeti Dalig, mely jobbágynak-cselédnek emberibb életet ígért, és ami hiányzott a magyar iparnak is. Az 1848-as forradalom ikonikus 12 pontjának záró követelése pedig így hangzott: Unió Erdéllyel – emlékeztetett a politikus! Komjáthi szerint könnyű lenne azt mondani, hogy ezt az Európai Unió megoldotta, de nem lenne igaz. A politikus szerint a császári csapatokat Erdélyből kiverő Bem apó példamutatása, karizmája többet jelent, mint bármiféle EU-s irányelv.

A politikus beszélt az anyaország és Erdély közötti kapcsolat valamint a kulturális értékek megőrzésének fontosságáról is, egyszersmind császári divatnak nevezte a globalizációt, kiállt továbbá a hatalmasságok ellen is.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás