Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd szerint ma is aktuális a béke, szabadság és egyetértés követelése

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nemzeti Múzeum A Párbeszéd úgyszintén online videóval köszöntötte a népet március 15. alkalmából. A Tordai Bence pártelnök a Nemzeti Múzeumnál ismertette gondolatait, a szereplésével készült videót az alább lehet megtekinteni.

„Hogy zöld politikusként miről szól március 15-e? A múltunkról, a hőseinkről – és a jövőnkről. A közös jövőnkről: egy Zöld Magyarországról, amely záloga annak, hogy még hosszú-hosszú ideig ünnepelhessünk együtt”

– fejtette ki a zöldpárti politikus.

Tordai kiemelte a szabadság, egyenlőség és testvériség fontosságát.

Majd – az egyébként a Nemzeti együttműködés nyilatkozatában is megidézett – 48-as legyen béke, szabadság, egyetértés követeléseket aktualizálta.

Kifejtette, hogy a zöldek békére áhítoznak, egyszersmind utalt arra, hogy a kormány most is a ’48-as forradalmat leverő „orosz autokráciát” szolgálja ki (bár itt érdemes megjegyezni, hogy az akkori és a jelenlegi orosz autokrácia különböző politikai rendszerek).

„A zöld politika alapja a részvételi demokrácia. És ha visszagondolunk, hogy mit követeltek a márciusi ifjak, hát éppen azt, hogy mindenki egyaránt részt vehessen a társadalmi folyamatok alakításában, lásd a törvény előtti egyenlőségről, a közteherviselésről vagy az úrbéri viszonyok megszüntetéséről szóló követeléseket a 12 pontban”

– utalt a politikus a szabadságra.

Az egyetértés fontosságával kapcsolatban pedig kifejtette:

„Legyen egyetértés az életünket meghatározó alapvetésekben!
Legyen egyetértés abban, hogy nemünktől, származásunktól, vagyonunktól, státuszunktól függetlenül azonos emberi jogokkal rendelkezünk.
Jogunk van az egészséges, élhető környezethez, a tiszta vízhez és levegőhöz, jogunk van a lakhatáshoz, a megélhetéshez, jogunk van a tanuláshoz, jogunk van a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, jogunk van a szólás- és véleményszabadsághoz.
Legyen egyetértés abban, hogy ha nem kezeljük megfelelően az ökológiai és klímaválságot, akkor gyermekeinknek és unokáinknak egy pusztuló, élhetetlen világot hagyunk hátra.
Legyen egyetértés abban, hogy ha az igazságtalan, féktelen és kapzsi gazdasági rendszerünket nem állítjuk át egy fenntartható és igazságos gazdálkodásra, akkor egy idő után nem lesz, aki emlékezzen a ’48-as forradalomra.”

A délutáni tüntetésen Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere is megosztja majd forradalmi gondolatait.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd