Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bíróság a PDSZ-nek adott igazat a szakképzési sztrájk jogszerűségét illetően

Ez a cikk több mint 1 éves.

A szakképzési figyelmeztető sztrájk jogerős végzés alapján történhet, a bíróság az utolsó pillanatban, hétfő délután értesítette erről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, derül ki a szervezet közleményéből.

Ráadásul a bíróság a PDSZ ajánlatát fogadta el a sztrájk részleteit illetően.

„A szakképzési sztrájktárgyaláson a Kormányt képviseletére kijelölt Gazdasági Minisztérium lemondott a fellebbezés jogáról, így a nemrégiben hozott elsőfokú végzés a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról jogerőre emelkedett.”

A bíróság által jóváhagyott szabályok:

  • A szakképző intézmények vezetői 2023. január 27. napján 12 óráig jelzik a helyi sztrájkbizottság részére, hogy várhatóan a sztrájk időtartama alatt az egyes osztályokban hány fő lesz jelen.
  • Az intézményvezetők adatszolgáltatásukat 2023. január 30. napján 12 óráig pontosítják, majd 2023. január 31-én reggel 7.30-kor is közlik a rendelkezésükre álló adatok alapján a helyi sztrájkbizottsággal.
  • A sztrájk időtartamáról, a sztrájkban részt vevők várható létszámáról, a sztrájknak a tanulók irányában releváns részleteiről az intézményvezetők kötelesek 2023. január 27-én 14 óráig a kiskorú tanulók szülei felé a szükséges előzetes tájékoztatást megadni!

A szakképzésben dolgozók sztrájkba lépése azért is fontos lépés, mert ők nem esnek közalkalmazotti jogviszony alá, viszont a kormány számukra sem biztosítja a bérek értékállóságát, illetve az intézmények szakmai működését. Ráadásul Pintér Sándor december végén közölte, hogy a a kormány a szakképzésben már régóta jelenlévő teljesítménybérezést a többi iskolában dolgozókra is ki akarja terjeszteni, amit viszont az oktatási érdekvédő szervezetek nem tartanak helyes ötletnek.

A szakképzésben dolgozók követelései a következők:

  1. Legalább a közoktatásban követelt illetményemeléssel azonos mértékű béremelést a szakképzésben is!
  2. A szakképzésben dolgozók tanítási évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette első lépésként kerüljön bevezetésre a korábbi, közoktatási törvény szerinti, heti 22 óra kötelező óraszám!
  3. A szakképzésben dolgozók kapják vissza a közalkalmazotti jogviszonyból eredő – a közalkalmazotti törvény és annak végrehajtási rendeleteiben szabályozott – jogaikat és védelmet!
  4. Önálló oktatási minisztériumot!

A szakképzési sztrájkról, valamint az érintettek követeléseiről itt írtunk bővebben.