Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több iskolában is tanítás nélküli munkanapot rendeltek el

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kőbányai Szent László Gimnáziumban csütörtökön 37, péntekre pedig 60 tanár jelezte, hogy kirúgott kollégáik melletti szolidaritásképp polgári engedetlenség keretében nem fogják felvenni a munkát.

Az intézményvezető ezért kénytelen volt péntekre tanítás nélküli munkanapot elrendelni.

Fontos különbség, hogy ez nem rendkívüli tanítási szünet – tehát ugyanúgy munkanapnak számít, amin a tanárok polgári engedetlenkednek, és az eredetileg későbbi időpontban esedékes tanítás nélküli munkanapot hozták előre. Ez esetben tehát a tanárok továbbra is tudnak munkabeszüntetni – a tanítási szünettől eltérően.

De több más iskolában is foganatosítottak hasonló intézkedést, így mint írtuk a Karinthyban és a Vörösmartyban is.

A Pedagógusos Demokratikus szakszervezetének jogásza októberben hosszabb bejegyzésben írta le, hogy szerinte miért minősül joggal való visszaélésnek, ha az intézményvezető rendkívüli szünetetet rendel el munkabeszüntetést megelőző napon.

„Míg az intézményvezető valóban a sztrájk előtti nap 16:00 óráig dönthet a másnapi munkarendről, semmi esetre sem teheti meg, hogy váratlanul rendkívüli szünetet rendel el. Természetesen nem teheti ezt aznap sem! Ha azt tapasztalja, kevés diák jelenik meg az intézményben, akkor felügyeletet rendelhet el. Ezt nyilván azért nem szeretné, mert a felügyeletet nem kell igazolnia a szülőnek, emellett kicsit büntetné is a támogató szülőket és a résztvevő pedagógusokat azzal, hogy emellett majd esetleg – szintén jogszabályellenesen – a tanítási nap pótlásáról dönt”

– olvasható a PDSZ honlapján.

Címlapkép: Az Eötvös József Gimnázium diákjai élőlánccal tiltakoznak a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok elbocsátása ellen 2022. december 2-án. Fotó: Alföldi Dániel István