Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tankerületek jóindulatától függhet, melyik tanár mekkora túlórapénzt kap

Ez a cikk több mint 1 éves.

baja, Budapest „Számos tankerületben feltűnően kevés túlórapénzt fizettek ki az elmúlt években a pedagógusoknak”, írja a 24.hu.

Akár negyvenszeres különbségek is előfordulhatnak a tankerületek között.

Baján például 2020-ban, a koronavírus-járvány idején átlagosan havi 300 forintot kapott egy tanár, miközben a szigetszentmiklósi tankerület iskoláiban 12 ezer forintot tett ki az átlag.

Ez azért is figyelemre méltó, mert a túlórapénz kifizetése elvileg nem a tankerület jószándékától függ, nem mérlegelés kérdése, mint például a jutalomosztás, hanem normatív alapon jár a pedagógusoknak.

Egy tanári túlóra után hozzávetőlegesen 4 ezer forintot kellene fizetnie a tankerületnek, ez azt jelenti, hogy a legtöbbet fizető szigetszentmiklósi tankerületben is csak havi 3 óra túlmunkát számoltak el a pedagógusoknak, míg egyes tankerületben évi egyetlen túlóra jön ki a közzétett adatokból.

Érdemes tekintetbe venni azt is, hogy átlagokról van szó, azaz akadnak olyan tanárok, akik egy fillér túlórapénzt sem kaptak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy „a tankerületek trükköznek” a tanárok túlórapénzével.

„Ahol jóindulatú a tankerületi vezető, ott megpróbálják rendesen elszámolni a túlmunkákat, de sok helyen mindent megtesznek, hogy ne kelljen fizetni pluszpénzt” – mondta.

Szerinte a ki nem fizetett túlórák miatt bírósághoz fordulhatnának a pedagógusok, de a többségük inkább „lenyeli”, hogy nem adják meg rendesen a túlórák ellenértékét, „a kisebb rész pedig csomagol és otthagyja a pályát”.

(24.hu, Telex)
Címlapkép: Fotó: Csapó Vera