Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A tanárok társadalmunk legnagyobb hiányosságára is tanítanak: a bátorságra”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Strbka Anna, az Eötvös József gimnázium végzős diákja és a Diákok a Tanárokért csoport tagja elmondta, szeretné azt gondolni, hogy vannak bizonyos dolgok, amik még ebben az országban sem történhetnek meg,

„de időről időre ez az elképzelés megbukik, és elképesztő dolgokat tapasztalunk országunk nagyjaitól”.

A diáktüntető hozzátette, előtte arctalan levelek százai égnek, de a mai sztrájk után még több ilyen levél lesz majd.

„A levelek puszta létezése megbotránkoztató és elfogadhatatlan viszont azt is szeretném gondolni, hogy vannak bizonyos dolgok, amiket a magyar nép nem tűr el szótlanul.”

Strbka Anna elmondta, ma végtelen büszkeséget érez, büszke a tanáraira, akik kiálltak magukért, azokra, akik polgári engedetlenkedtek, sztrájkoltak, vagy a tőlük telhető egyéb módon kifejezték a támogatásukat. Megtiszteltetésnek érzi, hogy tanulhatott tőlük, mert ők

nemcsak a tananyagot tanítják az iskolában, az órán, hanem a társadalmunk egyik legnagyobb hiányosságára is tanítanak: a bátorságra.

A hatalom szerint ezek az emberek rossz példát mutatnak, de a diákok szerinte a lehető legjobbat: kiállnak , nem adják fel és megmutatják, hogy lehet ebben az országban becsületes embernek maradni, még akkor is, amikor a megfélemlítési gépezet ennek a csíráját is igyekszik elfojtani.

„De ezért csak gyáva fenyegetést kapnak. Olyan tanárokhoz érkeztek fenyegető levelek, akik évtizedek óta tanítanak, a nyugdíj előtt állnak, vagy pályakezdők, akik tanítani szeretnének.

A hatalom nem tesz különbséget”

– mondta Strbka Anna, hozzátéve, ez a köszönet azért, hogy a hátukon viszik az ország jövőjét. Elmondta, hogy az ő tanárainak a tankerület még a szemébe sem mert nézni, postán küldték a levelet.

„Meddig hagyjuk még ezt? Hogy arra hivatkozzanak, hogy parancsot teljesítenek?”

Most egy olyan ellenfél ellen játszanak, akiknek nincsenek játékszabályai – mondta el a diáktüntető, aki szerint a  hatalom legújabb taktikája a levélírogatás. Ezért ők is írtak egy levelet Pintér Sándornak címezve, amit fel is olvastak.

Ebben mélységes sajnálatukat fejezték, hogy Pintér részt vett több tanár elbocsátásában vagy szégyentelen megfenyegetésében. Ez a diákok szerint a tanárhiány miatt jogilag és erkölcsileg is „kritikán aluli”. Úgy vélik, hogy ez az, ami rossz képet mutat a diákságnak.

Elmondta, hogy a Pintérbe fektetett kevés bizalom is el fog veszni, és nem fogják tűrni, hogy nem biztosít megfelelő oktatást.