Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novák Katalin hétfőn az Államokban értekezett az abortuszról, de a szívhangrendeletet nem említette

Ez a cikk több mint 1 éves.

Atchison (Kansas) Két nappal jogvédő szervezetek az abortusz szigorítása ellen szervezett budapesti tüntetése előtt Novák Katalin Köztársasági elnök az Egyesült Államokban tett többnapos látogatása során fejtette ki gondolatait az abortuszról.

Az MTI tudósítása szerint a Kansas állambeli Benedictine College keresztény egyetemen tartott beszédében azt mondta: minden az oktatással kezdődik, ami megmutatja az emberi élet szépségét, és azt is megtanítja, hogy hol kezdődik az emberi élet. A magyarországi lépéseket tekintve példaként említette, hogy az abortuszt tervező várandós nőknek két alkalommal tanácsadáson kell részt venniük, hogy megfontolhassák a döntést, amely egy emberi életről is szól. Fontos intézkedésnek nevezte azt, hogy már a terhesség idején is igénybe vehetők az állami családtámogatások, valamint, hogy Magyarország felgyorsította az örökbefogadási eljárást is.

Novák Katalin köztársasági elnök a katolikus Benedictine College-beli látogatásán. Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

A tüntetés főszervezője, a Patent Egyesület a Novák által említett tanácsadásokkal kapcsolatban hangsúlyozta a demonstráció előtt, hogy a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni a családvédelmi szolgálattól – rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket.

A Patent márciusban, Novák államfővé választásakor emlékeztetett arra is, hogy a köztársasági elnökkitűnő kapcsolatot ápol a világ ultra-konzervatív, kifejezetten nőgyűlölő politikusaival és mozgalmaival is. Számtalan konferencián és állami (tehát köz-)pénzből finanszírozott rendezvényen látta már őket vendégül: a legutóbbi Budapesti Demográfiai Csúcson a meghívottak között szerepelt az abortusztilalmat pártoló nézeteiről hírhedt Mike Pence volt amerikai alelnök, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, akinek a két éve bevezetett, mára már számos terhes nő életét követelő, szinte totális abortusztilalmat köszönheti Lengyelország.

Budapest, 2021. szeptember 2.
Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter beszél a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs programjának bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában (Emmi) 2021. szeptember 2-án. Körülbelül hetvenen szólalnak fel a csúcson, amelyet szeptember 23-24-én a Várkert Bazárban rendeznek meg. A felszólalók között nyolc magas rangú politikai vezetõ is lesz: Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett megszólal majd Mike Pence volt amerikai alelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök, Janez Jansa szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Eduard Heger szlovák miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja.
MTI/Soós Lajos

Novák nem titkolja, hogy szimpatizál az abortusz szigorításáért lobbizó magyar szervezetekkel is. A közelmúltban – még családügyi miniszterként – magasrangú állami kitüntetéseket adott át magukat „életvédőnek” nevező, valójában a nem kívánt terhességek kényszerű kihordatását pártoló, a nők reprodukciós, önrendelkezési jogait radikálisan korlátozni kívánó, és a nők életét ezáltal veszélybe is sodró szereplőknek.

Az államfővé választása napján elmondott beszédében többek között arról is arról beszélt, hogy „ „megfogant emberi élet és a család védelmében”, is fogja erősíteni a magyarokat.

Egy idén június interjúban a Telexnek arról beszélt, nem tartaná időszerűnek az abortusztörvény módosítását.