Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „szavak általános értelme szerint” nem gyakorolt nyomást a kormány az OMSZ-re Gulyás miniszter szerint

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az RTL klub arra volt kíváncsi a kormányinfón, hogy mi indokolja a Vodafone megvásárlását, miközben a kormány több állami beruházást is elhalasztott. Gulyás Gergely elmondta, hogy ez a lehetőség valószínűleg már nem állt volna fent egy vagy másfél év múlva.

További kérdésre Gulyás elmondta, hogy a kormány a vételár 49%-át fogja fizetni, arról azonban még nem lehet biztosat tudni, hogy a leendő többségi tulajdonos 4iG számára nyújtanak-e majd állami hitelt.

Miután kifinomultan demagógnak minősített az RTL kérdését arra, hogy nem volna-e nagyobb szükség erre a pénzre a pedagógusok bérének emelésénél, elmondta, hogy mivel a Vodafone nyereséggel működő cég, ezért a cég megvásárlása következményeként befolyó összegeket akár a pedagógusbérekre is tudnák fordítani. Igaz, az ügylet megtérülésének hosszáról majd csak az ügylet aláírása után fogunk többet tudni.

Az OMSZ döntéshozói által közzétett nyílt levélben említett  nyomásgyakorlás is felmerült. Az OMSZ szerint ugyanis

„(…)az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás alatt dolgoztak.”

Gulyás szerint a nyomásgyakorlás vádja nem áll meg: „A szavak általános értelme szerint, ahogy én ezt értelmezem, úgy nem igaz ez állítás.”

Az RTL Klub továbbá emlékeztet rá, hogy korábban Nagy István agrárminiszter és Orbán Viktor is méltatta az OMSZ szakmai munkáját. Ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy nem véletlen, hogy a szakszolgálat a Technológiai és Ipari Minisztérium alá került az Agrárminisztérium helyett és megismételte állítását, hogy az OMSZ előrejelzései általában is pontatatlanabbak mint más országok meteorológiai szakszolgálatai.

Arra kérdésre, hogy a Bizottsággal folytatott tárgyalás eredményeképpen hány törvényt fognak módosítani nem mondott konkrétumokat. Annyit azonban elmondott, hogy

október végéig több mint tíz törvényt terveznek módosítani.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos