Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Schmuck Erzsébet: az erdőpusztító rendelet nem megoldás az energiaválságra

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az esemény szervezője, Varga Zsolt Dr. Schmuck Erzsébetet, az LMP társelnökét az ellenzék zöld lelkiismereteként konferálta fel. A szónok az erdők szerepét hangsúlyozta az emberi élet fenntartásának fontosságában, és épp ezért felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az őrült rendeletet, ami lehetővé teszi a fák tömeges kivágását és az őshonos fák letarolását.

Beszédében utalt arra, hogy a klímakatasztrófa hatásai már most érezhetőek. Az idei hőség és aszály megmutatta, hogy milyen egészségügyi és gazdasági következményei lehetnek az ökológiai egyensúly felborulásának: a terméskiesés és odaveszett búza gazdák megélhetését teheti tönkre.

A küszöbön álló élelmiszerválság kapcsán figyelmeztetett, hogy Kelet- és Közép-Magyarország már most is félsivatagos állapotban van, és az ilyen rendeletek következményeként teljes elsivatagosodás is jöhet.

Schmuck Erzsébet kérdést intézett a kormányhoz: hogyan tervezik biztosítani a klímasemlegességet, ha az újranyitott szénerőművekkel és bányákkal növelik a szén-dioxid kibocsátását, miközben az erdőkivágásokkal csökkentik az azt megkötni képes területeket. Ennek kapcsán megemlítette, hogy a jelenleg Magyarországon található kétmillió hektár erdő a hatoda annak, amire szükség lenne a szén-dioxid megkötéséhez.

Továbbá azt is kiemelte, hogy az erdőpusztító rendelet nem megoldás az energiaválságra, hiszen még egy kisdiák is tudja, hogy nedves fával nem lehet fűteni. 

A beszéd szüneteiben a tömeg „Nem hagyjuk! Nem hagyjuk” skandálással fejezte ki támogatását.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, frakcióvezető-helyettese a kormány erdőtörvény-módosítása ellen szervezett tüntetésen. Fotó: Dián Ákos.

Címlapkép: Dián Ákos