Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baranyi Krisztina szerint „Tarvágó Viktor” egyetlen válasza a válságra eddig a menekültellenes hisztéria volt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere nyitotta a felszólalók sorát. Az esemény házigazdája, Varga Zsolt felidézte Baranyi érdemeit az Illatos úti szennyezés felszámolásának megkezdésében.

A 9. kerület vezetője személyes élménnyel kezdte beszédét: egy idős „ellenállóval találkozott”, aki bevallotta neki, hogy már nem jár tüntetésekre, de a mai eseményre mégis eljön, mert szeretné, ha az unokái is láthatnák az erdőket.
Baranyi Krisztina szerint sokakat meglephet, hogy ilyen sokan kijöttek a tüntetésre, de úgy gondolja, a kormány sem számított széles körú ellenállásra, mert ők szerinte azt hiszik, a tömeg csak akkor mozdulnk meg, amikor a „zsebéről” van szó, és a Fidesz el sem tudja képzelni, hogy a személyes gyarapodáson kívül vannak egyéb szempontjaik is az embereknek.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a kormány erdőtörvény-módosítása ellen szervezett tüntetésen. Fotó: Dián Ákos.

Az erdei fákon múlik a mi életben maradásunk is, ezt ma már minden általános iskolás tudja – folytatta.

„De vajon tudja-e a miniszterelnök, amikor azt mondja a rádióban, ki kell vágni az erdőket, hogy legyen elég tűzifa?”

– tette a fel a kérdést Baranyi, aki kifogásolta, hogy a kormány nem erőforrásokat csoportosít át energetikai szigetelésre, nem megújuló energiaforrásokra való átállást támogatja, hanem fatüzelésre buzdít. Úgyszintén problematizálta, hogy a MOL extraprofiját a kormány nem adja az önkormányzatoknak, hogy azok segíthessék a rászorulókat, ehelyett viszont engedélyezi bármilyen erdő tarvágását, az élővilág válogatás nélküli kiirtását.

Baranyi szerint Orbán kormányának új jelszava a tarvágás, ami mindent el is mond róluk.

A polgármester vázolta azt a disztópiát, hogy a környezeti szempontok figyelmen kívül hagyása hogyan vezet élelmiszerhiányhoz, háborúkhoz és menekültválsághoz. Minderre szerinte „Tarvágó Viktor” eddigi egyetlen válasza a hisztérikus menekültellenes kampány volt.

A kerületvezető azzal zárta beszédét: Ferencvárosban igyekeznek ennek ellenkezőjét csinálni, ami a jelenlegi pénzügyi környezetben megterhelő ugyan, de egyben hamar meg is térülő hozzáállás. Arra buzdította polgármester-kollégáit, tegyék meg mindazt, ami a kormány feladata lenne. Szerinte fontos feladata az önkormányzatoknak arra figyelni, hogy az embereknek ne kelljen választani a fűtés és az evés között. Ha muszáj, akkor szerezzenek be tűzifát, de ne a védett erdőkből.

Címlapkép: Dián Ákos