Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

XR: akadályozzuk a testünkkel a favágásokat, kilakoltatásokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Extinction Rebellion (XR) környezetvédő mozgalom részéről Pap Dániel aktivista szólalt fel az LMP tüntetésén.

Pap először felhívta közönsége figyelmét, hogy a Parlamentben ülők nem tehetnek meg bármit a társadalommal rendeletek útján, még ha most éppen úgy is tűnik, van erre lehetősége.

A húszéves aktivista véleménye szerint nem történik semmilyen cselekvés az ökológiai és klímakatasztrófa elkerüléséért, így ő és kortársai jövőjét árvizek, rossz levegő, élelemhiány, és a többi, klímaváltozással járó szörnyűség fogja jellemezni. Pedig úgy gondolja, 50 év múlva is itt fog élni.

Úgy látja, ez nem érdekli a döntéshozókat. Ezzel szemben csak azzal foglalatoskodnak, hogy minél több pénzt szivattyúzzanak ki a természetből és a társadalomból. Meglátása szerint ezért adják el a nemzeti parkokat, valamint akár kivágják a világ összes fáját, hovatovább akár a lakóhelyünket is odaadják szennyező nagyvállalatoknak.

Fotó: Dián Ákos

Felhívta a figyelmet, hogy petíciók aláírása, politikusok felkeresése, (a mostanihoz hasonló) tömegdemonstrációk szervezése nem elegendők radikális változások elérésére.

Egy nemzetközi mozgalom tagjaként ezzel szemben azt szeretné, hogy együtt és tömegesen vállaljunk kockázatot és lépjünk fel a minket elnyomó hatalmasok ellen. Az XR szerint ezért kell mozgalmakba szerveződni, közösségekbe szerveződni, kiállni a klímaválság hatásait már ma érző elnyomottak, kisebbségek mellett, és kiállni az igazságtalanság ellen.

Arra kérte továbbá a közönségét, hogy láncolják magukat fákhoz, a kilakoltatásokat akadályozzák élőlánccal, és állítsák meg a munkagépeket, mikor házakat dózerolnak, vagy tavakat betonoznak le.

Az aktivista végül meghívta a közönséget a jövőhét szerdára, a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace Szabadság térre hirdetett tüntetésére.

Pap Dániel, az Extinction Rebellion Magyarország aktivistája. Fotó: Dián Ákos

Címlapkép: Dián Ákos