Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egyesült ellenzék is szolidaritásáról biztosította a sztrájkoló tanárokat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Egységben Magyarországért pártjai szolidaritásukról biztosították a sztrájkoló pedagógusokat.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szerint ezekben a percekben is jelesre vizsgáznak azok a diákok és pedagógusok, akik közös kiállással jelzik, hogy elegük van az állandó megaláztatásból. Emlékeztetett: hiába hívták fel a figyelmet tanárok ezrei még januárban az oktatásban uralkodó állapotokra, a kormány nem volt hajlandó komolyan venni a követeléseiket. A kormány 2014 óta nem hajlandó emelni a pedagógusbérek vetítési alapját, így ma egy román pedagógus több mint 50 ezer forinttal keres többet egy magyarnál. Egy kezdő pedagógus fizetése nem haladja meg a szakmunkás minimálbért, így nem csoda, hogy szakértők szerint a következő öt évben akár 20 ezernél is több pedagógus hagyhatja majd el a pályát.

A zöldpolitikus felháborítónak tartja, hogy Orbánék a mai napig nem hajlandóak érdemben meghallgatni a pedagógusok követeléseit és inkább politikai ügynököknek nevezik azokat a tanárokat, akiknek a kezében a jövő generációinak tudása van.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese a pártszövetség szerdai sajtótájékoztatóján tarthatatlannak nevezte, hogy 2022 márciusában egy pályakezdő pedagógus alapbéré ne haladja meg a szakmunkás minimálbért, azaz a 173 ezer forintot.  A DK oktatási szakpolitikusa szerint az Orbán-kormány, 12 éves kormányzásának végére nem csupán anyagilag és erkölcsileg alázta meg a pedagógusokat, hanem a gyakorlatban a megélhetési válság szélére taszította őket. Az egységes ellenzék egyik feladatának tartja az április 3-i kormányváltás után a tanári pálya erkölcsi és anyagi megbecsülésének visszaállítását.