Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Aki ma pedagógusként dolgozik, az hős” – mondja a színpadon Berg Judit író

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kossuth tér Berg Judit író a szülők képviseletében először a pedagógushiány nehézségeiről beszélt: a tanítónéni elmegy, mert az édesanyját kell ápolnia, ápolóra ugyanis nincs pénze. A fizikatanár megbetegszik, és nincs aki helyettesítse – sorolja.

Méltatlan ez a helyzet, a közoktatás gyakorlatilag összeomlott. „Nincs idő várni, a gyerekek, ti most jártok iskolába, most akartok tanulni, most forog kockán a jövőtök” – mondta.

A jó pedagógusok éppen most hagyják el végleg a pályát, most kell változtatni. Aki ma pedagógusként dolgozik, az hős. Olyan hős, aki naponta hoz áldozatot a hivatásáért. De lassan nem bírják erővel – figyelmeztetett.

Iszonyúan túlterheltek a pedagógusok és a gyerekek is: csökkenteni kell a kötelező óraszámot és a rengeteg adminisztrációt, legyen idejük a pedagógusoknak továbbképezni magukat és pihenni, feltöltődni is! Megbénítja az iskolákat a központosítás, hadd válasszák meg ők, miből tanítanak, engedjük meg, hogy kritikus gondolkodásra is tanítsák a gyerekeket! Ehhez szabadságra van szükségük – mondta. Emellett szerinte többek közt önálló minisztériumra is szüksége van az oktatásnak.

A sztrájk alapjog, ebben nem lehet korlátozni senkit. A szülőknek és a diákoknak kötelessége kiállni a pedagógusokért. „A pedagógusok ügye a teljes társadalom ügye” – mondta.