Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A sztrájkot ellehetetlenítő rendelet miatt polgári engedetlenségbe kezdtek a budapesti Madách Imre Gimnázium tanárai

Ez a cikk több mint 2 éves.

Budapest VII. kerülete Egykori iskolámban, a VII. kerületi Madách Imre Gimnáziumban is jelentős tiltakozó akció szerveződött az oktatási rendszer ellehetetlenítése miatt. Azonban a fővárosi intézmény pedagógusai úgy vélik, a február 11-én kelt kormányrendelet ellehetetleníti az érdemi sztrájkot.

A kormány arra kéri a pedagógusokat, hogy a sztrájk idején is dolgozzanak

A ma kezdődő határozatlan idejű pedagógussztrájk ellehetetlenítésének fontos eszköze egy Orbán Viktor által szignózott február 11-én kelt kormányrendelet. A járványhelyzetre való tekintettel meghozott rendelet értelmében sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által vezetett felügyeletet biztosítani. A kormány továbbá arról is rendelkezett, hogy míg  az óvodai foglalkozások elmaradhatnak, addig a sztrájk által érintett iskolákban kötelező a tanórák 50 százalékának megtartása, az érettségi előtt álló diákoknak pedig a kötelező érettségi tantárgyainak egyetlen tanórája sem maradhat el a sztrájk miatt, vagyis

a kormány arra kéri a pedagógusokat, hogy a sztrájk idején is dolgozzanak.

Így a madáchos pedagógusok nem is a két nagy tanárszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által szervezett országos munkabeszüntetési akcióhoz csatlakoztak,

hanem polgári engedetlenségbe kezdtek.

Ezeknek az elmúlt hetekben országszerte több mint 300 iskolában szerveződő engedetlenségi mozgalmaknak a lényege, hogy szemben a törvényileg szabályozott keretek között zajló sztrájkkal, a résztvevők szabadon, központi szervezés nélkül döntenek úgy, hogy megtagadják a munkát, így tiltakozván a kormányzat oktatáspolitikája ellen. A gimnázium tanárai lapunkhoz eljuttatták azt a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium által kiadott, általuk is ismertetett közleményt is, melyben megindokolják döntésüket:

„A február 23-i demonstrációnk után azt tapasztaltuk, hogy a kormány részéről nem történt visszalépés a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) kormányrendelettel kapcsolatban. A szakszervezetek követeléseivel egyetértünk, ugyanakkor a sztrájk megtartásának jelenlegi feltételeit vállalhatatlannak tartjuk. (A jelenlegi jogszabályi keretek miatt az a paradox helyzet állt elő, hogy a tanárok csak egyes tanóráikat megtartva tagadhatják meg a munkát.)

Ezért úgy döntöttünk, hogy míg a szakszervezetek március 16-ra sztrájkot hirdettek, abban a sztrájkban – annak kiüresedése miatt – nem veszünk részt, hanem a február 23-i követeléseinket fenntartva polgári engedetlenséget hirdetünk. Ennek értelmében március 16-án nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a nehéz időszakban más, fontos kérdések is foglalkoztatják a közvéleményt, azonban úgy érezzük, hogy minden egyéb nehézség ellenére mégis ki kell fejeznünk álláspontunkat.”

Polgári engedetlenség a Madách Imre Gimnáziumban 2022. március 16-án. Forrás: olvasói fotó

Az akciót szervező tanárok a Mércének elmondták, hogy az érdemi sztrájkot ellehetetlenítő kormányrendelettel szemben a szervezet munkabeszüntetésnél keményebb módon kell fellépni, ezért döntöttek a polgári engedetlenségi akció megtartása mellett.

Kezdeményezésükhöz a gimnázium 23 tanára csatlakozott, valamint számos korábbi madáchos és jelenlegi madáchos pedagógus és tanárjelölt fejezte ki támogatását az engedetlenségben részt vevő kollégáik felé.

A VII. kerületi gimnázium tanárai egyébként a január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájkban annak ellenére is részt vettek, hogy akkor síszünet miatt nem volt tanítás az intézményben.

Címlapkép: Polgári engedetlenség a Madách Imre Gimnáziumban. Forrás: olvasói fotó