Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint nem fair elrendelni a kínai vakcinát a szegényebb országok elől

Ez a cikk több mint 2 éves.

A 24.hu tudósítójának kérdésére Orbán elmondta, inkább nem ismétli meg az első reakcióját azután, hogy Völner ügyéről olvasott. Véleménye szerint ugyanakkor nem lett volna helyes, ha már az Ügyészség közleménye előtt tudott volna az ügyről, majd kifejtette, hogy az Ügyészség a Parlament alá van rendelve, nem a kormány alá.

A miniszterelnöknek állítása szerint nincs tudomása más hasonló ügyről, hozzátéve, hogy a képviselői mandátum a képviselőhöz tartozik: nem tudják elvenni tőle, csak önmaga mondhat le róla.

A negyedik oltással kapcsolatban kifejtette, hogy folyamatosan tárgyalnak a szakemberekkel, ugyanakkor egyelőre nincs napirenden. Mint mondta, tudomása szerint nincs tudományos konszenzus abban, hogy a harmadik oltás milyen mértékben hosszabbítja meg a védettséget, noha korábban az volt a konszenzus, hogy nagyon hosszú időre. A miniszterelnök elmondta azt is, noha ő rendelne kínai és orosz vakcinát, az uniós beszerzésből elegendő érkezik.

A miniszterelnök azt is elmondta, nem lenne fair kínai vakcinát rendelni, miközben vannak szegényebb országok, melyek a nyugati vakcinákhoz nem jutnak hozzá.

Arról nem beszélt, hogy egyébként mennyire tartja fairnek úgy általánosságban, hogy a gazdagabb országok átoltottsága összehasonlíthatatlanul magasabb, mint a szegényebb országoké, és arról sem ejtett szót, hogy Magyarországon a társadalom körében milyen népszerűségnek örvendnek a különböző típusú vakcinák. Arról sem beszélt, mennyire volt fair tízezrével rendelni a később nem használt lélegeztetőgépeket, miközben nem volt belőlük elég a nemzetközi piacon (az pedig más kérdés, hogy egyébként mennyire használhatók).

Orbán miniszterelnök úgy látja, hogy az egészségügyi párhuzamos ellátás, vagyis hogy kovid- és általános ellátás is van, igen nehéz kérdés, mivel lehet, hogy hiába tartanak szabadon ágyakat koronavírusos betegeknek, ezért folyamatosan korrigálják, mennyi helyet tartanak fenn a vírusbetegeknek. Az előző hullám után nagyobb összeget fordítottak az egészségügyre, hogy rövidítsék a várólistákat.

A miniszterelnök azt is elmondta, azért vezetnek be vezénylési szabályokat, hogy mindenhol legyen elegendő munkaerő az egészségügyben. Mint mondta nem könnyű nekik, de megbirkóznak a kihívásokkal.

A karácsonyi ügyeleti rendszerről elmondta, bízik benne, hogy felállnak majd, ez az Egészségügyi Minisztérium dolga, hogy oldja meg. Magyarországon egyébként nincs Egészségügyi Minisztérium.

Az egészségügyi szakmai szervezetekkel folyamatosan egyezkedik a kormány az ügyeletek bérezéséről. Gulyás miniszter szerint a 24.hu tudósítója téved, mikor azt mondja, hogy csökkentek az ügyeleti díjak.

Orbán beszámolt róla, hogy minden kormányülés az Operatív Törzs beszámolójának meghallgatásával kezdődik, majd meghallgatják az emberi erőforrások miniszterét is, de a helyzettől függően gyakrabban és mélyenszántóbban is megtárgyalják a helyzetet.

Karas Mónika, a Médiahatóság lemondott igazgatójának 41 milliós végkielégítéséről elmondta, hogy kívül esik a kormány hatáskörén a mértéke. Így arra a kérdésre, hogy pofátlannak találja-e, nem válaszolt – holott a második Fidesz-kormány idején határoztak arról, hogy megadóztatják a kétmillió forintnál magasabb „pofátlan” végkielégítéseket.

Címlapkép: MTI/KKM/Borsos Mátyás