Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint a magyar médiahelyzet sokkal jobb, mint a nyugat-európai

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Associated Press újságírója először a migrációs nyomással kapcsolatban kérdezett, felemlegetve, hogy a magyar hatóságok 100 ezer illegális határátlépőt jelentettek, ami kétszerannyi határátlépési kísérletet jelentett, mint a Frontex által jelentett 50 ezer.

Orbán válaszában kifejtette, Ausztria kancellárja 30 ezer Magyarországról érkezett határsértőről számolt be, vagyis mindenki más számokat mond, ugyanakkor úgy gondolja, a magyar hatóságok hiteles számokat közöltek.

Völner Pál ügyével és a Pegasus szoftver használatával kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, nem tud mit mondani, Magyarországon minden egyes lehallgatási eljárást a Belügyminisztérium kezdeményez. Ezután idézte Pintér belügyminisztert, aki szerint Magyarországon 2010 óta nem volt illegális megfigyelés.

Noha az ENSZ jelentéstevője szerint veszélyben van a sajtószabadság Magyarországon, és az AP tudósítója szerint a közmédia vezetői utasításokat adnak az újságíróknak Orbán szerint tiszták lesznek a választások, és a kormány véleménye szerint nem gyakorol nyomást a közmédiára.

Ezután a magyarországi médiapiacot dicsérte, ami véleménye szerint pluralista, szemben a nyugatival, ami hegemón jellegű.

Miután az AP tudósítója szembesítette azzal, hogy az MTVA-t felügyeli a Médiahatóság, aminek feladata lenne számonkérni a médiatörvény betartását, Orbán némi mismásolással közölte, hogy ez valóban a Médiahatóság feladata, neki pedig semmi dolga nincs vele.

A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy miközben Brüsszelben (nem a városban, hanem a fideszes toposzban) mindenki egyetért azzal hogy meg kell állítani az illegális migrációt.

Mindazonáltal az európai hatóságok egy 2015 előtti, elavult jogot alkalmaznak, és Magyarország véleménye szerint ennek az áldozata. Úgy gondolja, ennek feloldása az, ha a Bizottság a „valósághoz” igazítja a jogrendszert.

Ez az orbáni olvasatban a menekültek határokon kívüli feltartóztatását, szögesdrót-kerítések építését és a menekültkérelmek uniós határokon kívüli elbírálását jelenti.