Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán nem ismer olyan körülményt, amely felvetné Varga Judit felelősségét a Völner-ügyben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az RTL kérdései következtek: először a Völner-ügy témájában. Orbán elmondta, az ügyről nem beszélt Varga Judit igazságügyi miniszterrel, és nem ismer olyan körülményt, ami megalapozná az ő felelősségét. A miniszterelnök saját bevallása szerint akkor szerzett tudomást a Völner-botrányról, amikor az ügyészség kitette a honalapjára, hogy az azóta lemondott igazságügyi államtitkár kiadását kéri a parlamenttől. Orbán szerint a kormány belső vizsgálatot nem indított, csak az ügyészség vizsgálja a Völner-ügyet.

Az RTL újságírója a tesztelésekkel kapcsolatban kérdezett ezután. Orbán nem tud arról, hogy kiterjeszteni terveznék az ingyenes tesztelés lehetőségét, mondván azok a gyorstesztek, amelyek nekünk vannak, azok kórházi körülmények között használhatók. Azt pedig, hogy a PCR-tesztek sokkal drágábbak idehaza, mint nyugaton, Orbán szerint is vizsgálnia kell a Gazdasági Versenyhivatalnak, szerinte is elfogadhatatlan a mostani helyzet.

A sok használhatatlan vagy hazsnálatba soha nem kerülő, a járvány elején dráán vásárolt lélegeztetőgépről a miniszterelnök azt mondta: mikor a vírus felütötte a fejét alig tudtunk róla valamit, a legrosszabbra is fel kellett készülni, az akkori kalkulációk szerint a legrosszabb esetben 8-10 ezerre lehetett volna szükség, ezért döntött a kormány amellett, hogy 10-16 ezret rendelnek, mert „az a biztos”.

Arra a felvetésre, hogy az elszálló infláció mellett egyszeri juttatásokkal kompenzálná a kormány a lakosságot, Orbán azzal reagált, szerint a juttatások többsége inkább állandó.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi