Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Január végétől harmadik oltással lehetnek érvényesek a védettségi igazolványok

Ez a cikk több mint 2 éves.

A HírTV riportere a koronavírus miatt arra volt kíváncsi, lesznek-e szilveszterkor korlátozások. Orbán ezzel kapcsolatban kifejtette, naponta kap jelentéseket a helyzettel kapcsolatban. Ez alapján pedig úgy látja, az utóbbi napokban kedvezőbbek az állapotok, és noha az új variánst nem tudják felmérni, úgy gondolja, karanténnal nem, csak oltással lehet megfékezni a vírust.

Ennél a járványügyi szakembereknek némiképp cizelláltabb a véleménye, ahogy korábban Magyarország kormánya is alkalmazta a karantént a vírus terjedésének korlátozására.

Azt is elmondta a miniszterelnök, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak oltási igazolvánnyal lehet igénybe venni.

Január végétől pedig várhatóan csak harmadik oltással lesznek érvényesek a védettségi igazolványok.

Orbán szerint nem tudnak biztosat mondani arról, hogy lesznek-e további szférákban is béremelések. Ugyanakkor kifejtette, hogy a lezárások első időszakában elsősorban beruházásokat hajtottak végre, utána emeltek béreket.

Azt is elmondta, hogy véleménye szerint elsősorban a piacnak kell béreket emelni, majd a kormánynak ezután van ilyen jellegű feladata, hogy megtartsa a dolgozókat. Vagyis ezen logika alapján amennyiben a kormányon múlik, nem fog azon dolgozni, hogy a piaci bérek emelkedjenek például azért, mert a kormányzat béreket emelne.

Visszautasította, hogy a béremelések ütemezése választási spekuláció lenne, majd ismét utalt arra, hogy a piaci folyamatok vezetik a kormány kezét. Úgy gondolja, ez alól a nyugdíjak kivételek, amiket gyorsabban emelnek mint ahogy korábban tervezték, majd gyurcsányozott egyet.

Orbán kifejtette, hogy noha az Unió nem ad oda bizonyos, véleménye szerint Magyarországnak járó összegeket, akkor is meg kell előlegeznie ezeket az összegeket a kormánynak a költségvetésből, majd utófinanszírozzák az EU-s forrásokból.