Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódnak az ülések a Kongresszusban, republikánusok hátrálnak ki Trump mögül

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mielőtt fegyveres erők megszállták volna a Capitoliumot, Scott Perry, republikánus támadta meg a pennsylvania választások eredményét – az ő indítványának megtárgyalását szakította félbe a trumpisták behatolása.

Mivel a georgiai választások Raphael Warnock és Jon Ossoff demokrata jelöltek nyereségével zárultak, a demokraták átvették a kontrollt a Szenátus fölött, így Scott Perry indítványa eleve esélytelenül indult.

A kongresszusi ülések újra megkezdődtek. A Szenátus le is szavazta a pennsylvaniai választási eredmények elleni fellebezést, így előbb vagy utóbb a Fehér Ház biztosan hitelesíteni fogja Joe Biden elnökségét.

Mindeközben Mike Pence, alelnök korábban nyílt levelet írt a törvényhozók számára, melyben elítélte Trumpot. „Megítélésem szerint az Alkotmány támogatására és védelmére tett esküm meggátol abban, hogy egyoldalú felhatalmazást igényeljek annak eldöntésére, hogy mely választási szavazatokat kell számolni, és melyeket nem” – fogalmazott levelében.

Lindsey Graham, republikánus szenátor is kihátrált Trump mögül. „Ha vége, akkor vége” – mondta Graham. „Joe Bident és Kamala Harrist törvényesen választották meg, és január 20-án az Egyesült Államok elnökévé és alelnökévé válnak.” – fogalmazott kongresszusi beszédében.  Graham egyébként a 2016-os kampányban kritikus volt Trumppal szemben, megválasztása után viszont megbízható szövetségese volt.

Tom Cotton, arkansasi szenátor, korábban Trump hű szövetsége úgy nyilatkozott: „Itt az ideje, hogy az elnök elfogadja a választások eredményét, abbahagyja az amerikai nép félrevezetését és megtagadja a tömeges erőszakot.

Címlapkép: KUNM