Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titkos Egyetem: „Legyen a tudás érték, a beszéd párbeszéd, és az egyetem szabad!”

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Titkos Egyetem részéről több egyetem képviselői is felszólaltak: arról beszéltek, hogy most nem kellene itt lenniük, nem tüntetésre kellene járniuk, hanem azt csinálniuk, amiért tüntetnek: tanulni. Ehelyett most művészeink örökségeihez méltó körülményeket kell kérniük a hallgatók és az oktatók számára.

Szerintük minőségi oktatásra csak autonóm intézményekben van lehetőség, amelyet a jelenlegi rendszer nem garantál – kiállni ezért nem csak szakmai kötelességük, hanem felelősségük is.

A felszólalók szerint a szabad rektorválasztást politkai szereplőkre átruházni nem önállósítás vagy korszerűsítés, hanem a hatalom saját elkötelezettjeivel akar belenyúlni az egyetemek működésébe – ez pedig a korrupció melegágya, amelyben bármilyen juttatást szabadon lehet csökkenteni.

„Ne legyenek illúzióitok, a modellváltás minden intézményt el fog érni”

-mondta az egyik hallgató. Szerinte ezt megakadályozni kollektív társadalmi felelősségünk megakadályozni, amelynek kulcsa, hogy a szabad egyetemi polgárok autonóm módon viselkedjenek: hívják párbeszédre az oktatókat, tartsanak fórumokat, lépjenek be már létező kezdeményezésekben, szerveződjenek és cselekedjenek.

„Legyen a tudás érték, a beszéd párbeszéd és az egyetem szabad!”

-fejezték be beszédüket.