Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely: „a pesti srácok mellett legyen szó most a pesti lányokról is”

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon a Fővárosi Önkormányzat is megemlékezett a forradalomról – és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pedig most Facebook-oldalán is elérhető tette beszédét:

„A legnagyobb bajokat történelmünk során sokszor öregedő urak okozták. És egyre gyakrabban a nők hozzák helyre.” 🇹🇯

Itt…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. október 23., péntek

Karácsony felidézte az Önkormányzat tavalyi ünnepségét is, amikor a járvány még nem akadályozta meg, hogy személyesen, a Vársoháza parkjában ünnepelhessenek a budapestiek. A frissen megválasztott főpolgármester akkor azt mondta: Budapestet olyan hellyé kell tennünk, ahol az emberek együtt és nem egymás ellenében ünnepelhetik huszonharmadikát. Szerinte ugyanis ezerféle különbségünk mellett egy dolog összeköt mindannyiunkat: a haza és a szabadság szeretete.

A főpolgármester úgy gondolja, hogy a méltó emlékezéshez, a hősök tiszteletéhez szükség van arra, hogy megismerjük az örökséget amit ránk hagytak – az Önkormányzat ezért is szenteli az idei ünnepet a pesti nők emlékének, akik eddig fájóan keveset szerepeltek a forradalom eseményeit feldolgozó munkákban, tanulmányokban:

„Pedig tudjuk, ha máshonnan nem, hát jelen idejű tapasztalatainkból, hogy a nők szerepvállalása, áldozathozatala nélkül semmilyen változás, semmilyen haladás nem elképzelhető. Így volt ez 56-ban is. A pesti srácok mellett legyen szó most a pesti lányokról is”

A pesti nők emlékét ezért egy kiállítással tisztelték meg, ahol bemutatják a forradalom legismertebb, legaktívabb szereplőit.

Karácsony kiemelte: a mindennapokban fontos küzdenünk a hátrányos megkülönböztetés és az olyan sztereotípiák ellen is, amely alapján a lányokat illendőségre, a fiúkat pedig katonás fegyelemre kell nevelni – és amelyek miatt később megbélyegzik az önmagáért kiálló nőket, vagy a fájdalmukat kimutató férfiakat.

„A modern demokratikus politika, tisztelt hölgyeim és uraim, nem is lehet más, csakis feminista. Emlékezzünk hát 56 hősnőire és tanuljunk tőlük. Tanuljunk elszántságot, tanuljunk hűséget, tanuljunk emberséget, tanuljunk bátorságot. És soha ne engedjünk a reményeikből. Mert azok a mi legszebb reményeink is”
-fejezte be beszédét a polgármester.