Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lassan feloszlanak a demonstrálók a fővárosban is

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Drozdi és az „Arena City” bevásárlóközpontnál összegyűlt demonstrálók és Minszk más pontján gyülekező tüntetők is lassan hazamennek, a metrómegállókat ismét megnyitották a nagyközönségnek.

Noha Alekszandr Lukasenka rezidenciája elé is vonultak emberek, immár egyetlen egy tüntető sem maradt a közelben, ugyanakkor a fegyveres őrség és a szögesdrót továbbra is a helyén maradt.

A mai több százezres vonulást tehát a brutális rendőri fellépés, a tüntetők tömeges letartóztatása, és például női tüntetők tömeges, rendőri alakulatok általi megverése bontotta több, kis csoportra, mielőtt villanógránátokkal és a levegőbe leadott puskalövésekkel azt is feloszlatta volna.

A rendőrség ma több mint 1000 tüntetőt – köztük újságírókat is letartóztatott és elhurcolt, de az alapvető célt, a nyomásgyakorló, százezres menet megakadályozását, ezzel sem tudták elérni. Éppen ezért ismét lekapcsolták az internet-szolgáltatást is, számos helyen leállították a forgalmat, tömegközlekedést, és egyes twitterezők szerint gyakorlatilag hadiállapot uralkodik Fehéroroszországban.

Lényeges, hogy Minszk mellett ismét számos vidéki helyszínen voltak több ezres tüntetések, ezeket Grodnóban és a Bresztben is feloszlatták, utóbbi helyen vízágyúkkal.

A belarusz ellenzéki mozgalom továbbra sem cél nélküli, a Nexta bloggerei például most Lukasenka október 9-i, tervezett elnöki beiktatását jelölték meg mint távozásának ultimátum-szerű határnapját, azt sem lehet azonban mondani, hogy áttörést értek volna el.

Élő közvetítésünket ezzel zárjuk is mára, köszönjük a figyelmet!