Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Százezres tüntetés zajlik Minszkben, a rendőrség brutálisan lép fel, több helyen katonák állnak sorfalat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vasárnap ismét jelentős tömegeket megmozgató demonstrációkra lehet számítani Belarusz-szerte, az immár hagyománnyá vált, Lukasenka azonnali távozását követelő vasárnapi összellenzéki megmozdulások előtt azonban a belarusz diktátor komoly ellenlépéseket tett.

A Tut.by belarusz hírportál birtokába jutott felvételen jól látható, hogy a fővárosban az ország hadseregét jelentős számban mozgósították, a város központja (vélhetően többek közt az elnöki palota) felé egy komplett hadoszlop tart.

Lukasenkát az utóbbi bő egy hónapban rengeteg vád éri a választások elcsalásától tüntetők elleni brutális erőszakon át az ellenzéki vezetők üldözéséig, a 33 napja tartó – gyakran több százezres – tiltakozáshullámot a Mérce kiemelten követi, cikkeinket a témában itt lehet elérni.

Időközben a hatóságok letartóztattak vagy elüldöztek minden ellenzéki vezetőt az egy Szvetlana Alekszijevics kivételével, akit viszont tucatnyi külföldi diplomata őriz a lakásán, hogy nehogy bántódása essék. A délelőtti órákban pedig a Belaruszkali üzemegységéből a hatóságok elhurcoltak egy ottani sztrájkvezetőt.

A feszültség egyre nő, a tét egyre magasabb, minden eseményt percről-percre követünk itt a Mércén.

Élő videón is követhetőek a minszki események a Tut.by hírportál jóvoltából:

(Tut.by; Novaja Gazeta)
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A Drozdi és az „Arena City” bevásárlóközpontnál összegyűlt demonstrálók és Minszk más pontján gyülekező tüntetők is lassan hazamennek, a metrómegállókat ismét megnyitották a nagyközönségnek.

Noha Alekszandr Lukasenka rezidenciája elé is vonultak emberek, immár egyetlen egy tüntető sem maradt a közelben, ugyanakkor a fegyveres őrség és a szögesdrót továbbra is a helyén maradt.

A mai több százezres vonulást tehát a brutális rendőri fellépés, a tüntetők tömeges letartóztatása, és például női tüntetők tömeges, rendőri alakulatok általi megverése bontotta több, kis csoportra, mielőtt villanógránátokkal és a levegőbe leadott puskalövésekkel azt is feloszlatta volna.

A rendőrség ma több mint 1000 tüntetőt – köztük újságírókat is letartóztatott és elhurcolt, de az alapvető célt, a nyomásgyakorló, százezres menet megakadályozását, ezzel sem tudták elérni. Éppen ezért ismét lekapcsolták az internet-szolgáltatást is, számos helyen leállították a forgalmat, tömegközlekedést, és egyes twitterezők szerint gyakorlatilag hadiállapot uralkodik Fehéroroszországban.

Lényeges, hogy Minszk mellett ismét számos vidéki helyszínen voltak több ezres tüntetések, ezeket Grodnóban és a Bresztben is feloszlatták, utóbbi helyen vízágyúkkal.

A belarusz ellenzéki mozgalom továbbra sem cél nélküli, a Nexta bloggerei például most Lukasenka október 9-i, tervezett elnöki beiktatását jelölték meg mint távozásának ultimátum-szerű határnapját, azt sem lehet azonban mondani, hogy áttörést értek volna el.

Élő közvetítésünket ezzel zárjuk is mára, köszönjük a figyelmet!

Minszk A több tízezres tömeg megérkezve a kormányzati lakótömböknek helyet adó városrészhez szembetalálta magát az épületeket védő rohamrendőrség sorfalával, jelenleg farkasszemet néznek egymással.

Eközben a kissé távolabb lévő Aréna City-nél egy karhatalmista lövést adott le fegyveréből, hogy pontosan milyen fegyver, egyelőre nem világos.

Minszk Villanógránátokat vetett be a fehérorosz rendőrség a tömeg oszlatására, amely a Drozdi negyedben található kormányzati rezidenciák felé vette az útját, közölte saját helyszíni tudósítóira hivatkozva az orosz Novaja Gazeta. Ennek ellenére jó pár ember eljutott az Alekszandr Lukasenka lakóhelyeként is szolgáló, zárt és szigorúan őrzött negyedig.

Minszk Az OMON „speciális” rendőri egység egy csoportja Minszkben brutálisan szétvert egy csoport demonstráló nőt. A nők közül többeket a furgonjaik felé hurcoltok, további sorsuk ismeretlen.

Jurij Karajev belügyminisztériumának szóvivője korábban a nők „agresszivitásáról” és „nőietlenségéről” nyilatkozott a sajtónak. Hogy ezeken a képsorokon kik az agresszívak, az kiválóan látható, és nem éppen a demonstráló nők.

Zsodzina A Nexta egyik videóján látható, ahogy Zsodzinában egy rendőr arcul csap egy tüntető nőt, amin a tömeg úgy felháborodott, hogy konkrétan ki kellett menekítenie kollégáinak a verekedő belügyest, mielőtt csúnyán elbántak volna vele.

Minszk A minszki tüntetők egy nagyobb oszlopa indult meg Drozdov felé, ahol a legmagasabb rangú állami vezetők laknak, köztük maga Lukasenka is, a jelenlegi elnök, bár ez utóbbi titulust sokan vitatják tőle a legutóbbi, látványosan elcsalt választások óta.

belarusz „Agresszívnak” és „nőietlennek” nevezte a belügyminiszter azokat a tüntető nőket, akik a már szokásosnak mondható szombati női meneten tüntettek Lukasenka lemondásáért. Őszintén szólva engem nem igazán érdekel Lukasenka belügyminiszterének nőideálja, mindenesetre az alapvető politikai jogaikért kiálló nők gyakran kapják meg ezt a sztreotip vádat.

Márpedig alapvető politikai jogokért kiállni szerintem eléggé gyönyörű.

(REFRL)

 

 

Minszk A Nexta blog videóján világosan látszik, ismét eléri a vasárnapi ellenzéki vonulás a százezres létszámot. A reguláris rendőrség és az OMON korai akciói ellenére tehát a Lukasenka elnök lemondását követelő tömeg ismét, változatlan számban összeállt.

belarusz 250 embert vettek őrizetbe a tüntetéseken a belügyminisztérium friss jelentése szerint, ami rekordnak mondható az eddigi tüntetésekhez képest. Közülük csak Grodnoban 50 embert tartóztattak le.

belarusz 46 ember neve szerepel azon a listán, amit a Vjaszna emberi jogi szervezet tett közzé honlapján vasárnap. A lista a belarusz hatóságok mai letartóztatottjainak neveit sorolja.

Ezek azok az emberek főként, akik demonstrációkra igyekeztek, de előfordult már olyan a tüntetések során, hogy pusztán arra járókat is elvittek.

A szám elég magas, és áradásul még hivatalosan el se kezdődtek a demonstrációk.

grodno Csak Grodnoban ötezer ember vonult ki eddig az utcákra, hogy Lukasenka távozását követelje. A helyi rendőrség nagy erőkkel vonult fel a tüntetés megfékezésére, de ez egyelőre nem szegte kedvét a tömegnek a jelek szerint.

(Novaja Gazeta)

A kaliforniai webfejlesztő cég, a Sandvine feketelistázó szoftverének segítségével blokkolták le a legfontosabb ellenzéki hírforrásokat az augusztus 9-i elnökválasztás során. A Bloomberg ezt kiderítő cikkére válaszul Dick Durbin demokrata szenátor arra kérte az Egyesült Államok kormányát, és annak pénzügyi hatóságait, hogy a bevezetett Belarusz elleni szankciók tükrében indítsanak vizsgálatot a cég ellen, amelynek aktív közreműködéssel alakított ki mintegy 150 millió webcímet blokkoló, bevethető, „feketelistás” blokkoló rendszert Lukasenka államigazgatásának.

A gazdasági hírportál által nyilvánosságra hozott dokumentumokból az nem derült ki, mennyiért is csinálta meg ezt a Sandvine Minszknek. A fehéroroszok számára továbbra is rendszeres, hogy kritikus pillanatokban, például rendőri attakok előtt az internethozzáférés lelassul, vagy végleg eltűnik, így senki sem láthatta élőben, mi történik a városok utcáin a tömegtüntetések közepette.

Minszk A Tut.by felvételén jól látszik, ahogy mintegy száz rendőr és katonai egyenruhás rohan le egy pártucat fős, vélhetően tüntetésre igyekvő csoportot.

A felvételen az is látszik, ahogy az újságírókat megpróbálják kiszorítani a helyszínről, ahol a polgárokat körülfogják. Egy civil ruhás kezében a tüntetőktől elvett feliratok láthatók.

A minszki Oktyabrszkaja teret a hősi emlékművel teljesen elkordonozta a hadsereg szögesdróttal, és felfegyverzett katonák sorfala állt fel a kordonok mentén. A hadügyminiszter már korábban is megfenyegette a tüntetőket éles lőszer bevetésével, bár eddig sikerült elkerülni az efféle atrocitásokat.

belarusz A belarusz belbiztonság hírhedt erőszakossága több művészt is megihletett, ők a köztéri szobrokat használták arra, hogy megjelenítsék az ilyen fokú brutalitás abszurditását:

Minszk Az ellenállás szimbólumává vált, tradicionális belarusz fehér-piros zászlóval – feltehetően a demonstráció gyülekezőhelyei felé tartó – járókelőket elkezdték brutálisan bántalmazni a biztonsági erők. Nem teljesen világos, hogy pontosan melyikek, mivel mind az autójuk, mind az egyenruhájuk azonosító nélküli.

A módszereik viszont sokban hasonlóak az OMON speciális rendőri erőinek módszereihez:

Minszk Lukasenka rezidenciáját veszik célba a mai tüntetésen a tiltakozók Minszkben, három helyen már elkezdődött a gyülekezés. A több helyszínes gyülekező taktikai lépés általában, így sokkal nehezebb korán oszlatnia a rendőrségnek, illetve megakadályoznia a vonulást.

Közben a tehergépjárművek oszlopa után egy páncélos harcjárművekből álló kolumnát is sikerült lencsevégre kapni, tehát a hadsereg és az egyéb erőszakszervezetek részéről is teljes a készültség.

 

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}