Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán a korlátozások enyhítését lengette be az előző héten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több alkalommal is megnyilatkozott a miniszterelnök az elmúlt egy hétben, lássuk, miket tartott fontosnak kommunikálni a magyar társadalom felé!

Orbán először az április 17-i Kossuth rádiós interjújában beszélt arról, hogy az élet Magyarországon nemsokára visszatérhet a normális kerékvágásba, bár akkor még „nem merte” azt mondani, hogy az emberek lazítsanak és a korlátozások fenntartását javasolta.

Mindössze pár nappal később, hétfőn már azt mondta, hogy május 3-án „Magyarország képes lesz arra, hogy – több ország tapasztalatát is figyelembe véve – legyen egy kilábalási, visszatérési terve.” Orbán szerint addigra, azaz ennek a hétnek a végére

„az ország eléri azt a felkészültségi szintet, amikor kijelenthető: van annyi orvos, ápoló, kórházi ágy és lélegeztetőkészülék, hogy a vírus elszabadulásának esetén is minden koronavírusos beteget fogadni tudnak a kórházakban.”

Kedden, a katolikus Mária Rádiónak adott újabb interjúban Orbán kifejtette, mi szerinte a járvány értelme: „hogy jó-jó, persze, fontos dolog, hogy jól éljetek, de ne feledkezzetek meg arról, hogy hogy ell szépen élni. És a jó élet nem hoz magával automatikusan szép életet. És szerintem itt kell keresgélnünk az értelmét annak, amit most átélünk.”

Április 24-én, pénteken Orbán arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy új kijárási szabályokat fognak alkotni május 4-re, vagyis a várható tetőzés másnapjára. Ezzel szerinte a védekezés új szakaszába lépünk, és fokozatosan, szigorú menetrend szerint fogja újraindítani a kormány Magyarországot. Az újraindítás feltételéül azt szabta, hogy meg tudják védeni az időseket, a krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket, ahol a fertőzés gócpontjai a leginkább kialakultak. Ennek érdekében speciális szabályokat kell kidolgozni.

Ugyanakkor Orbán szerint még számíthatunk „meglepetésekre”, vagy ahogy ő fogalmazott, „ha nem akarunk bunkerszerűen bezárva élni életünk végéig, vagy addig, amíg a vakcinát fel nem fedezik, akkor két lehetőség van: vagy sikerül jól újraindítani az életet, vagy lehetnek meglepetések.”

A miniszterelnök mindenesetre gyors kilábalásra készül.

Orbán végül szombaton is szólt a néphez, akkor a Facebook oldalán videóban beszélt arról, hogy a magyarok példamutató módon összefogtak a járványhelyzetben. „Csak együtt sikerülhet. Egyetlen magyar sincsen egyedül” – zárja a videót.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt