Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legfőbb támogatói is elpártoltak Elizabeth Warrentől Massachusetts-ben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hasonlóan 2008-hoz és 2016-hoz, idén is a pártelit által támogatott centristább jelölt végzett az első helyen a Boston székhelyű Massachusetts államban (a két előző előválasztást mindkét esetben Hillary Clinton nyerte meg, előbb Barack Obamával, majd pedig Bernie Sanders-szel szemben): Joe Biden a szavazatok több mint nyolcvan százalékos feldolgozottságával 33.3 százalékkal áll az élen. Ám most annyiban volt más a helyzet a két előző előző  alkalommal szemben, hogy idén massachusetts-i illetőségű, baloldali-progresszív jelöltje is van a demokrata előválasztásnak, Elizabeth Warren személyében, aki 2013 óta képviseli az északkeleti államot a Szenátusban.

Warren végül azonban a szavazatok 21.4 százalékával csak a harmadik helyre futott be, Joe Biden mellett pedig Bernie Sanders is megelőzte őt, aki a voksok 27 százalékát gyűjtötte be.

Ez azért is kifejezetten kellemetlen Warrennek, mert miközben még egy másik előválasztáson sem tudott az élen végezni, az előzetes felmérések alapján volt esélye arra, hogy győzelmet arasson a saját államában. Miközben a szuperkedd előtti előválasztásokon elsősorban a centrista oldalon érvényesült a szavazatmegoszlás a több, hasonló választói csoportot megszólító jelölt között, addig itt a progresszív szavazatok aprózódtak el. Ennek lett az eredménye az, hogy miközben a demográfiai vonalak mentén relatíve megosztott Bostonban (ahol a lakosság 40 százaléka fehér, 23 százaléka afro-amerikai, 20 százaléka pedig spanyolajkú) a baloldali jelöltek több mint 57 százalékot kaptak, Bernie Sanders alig 50 szavazattal ugyan, de alumaradt Joe Bidennel szemben a szavazatok 30 százalékával, mivel Warren is bezsebelt 27 százalékot az állam legnagyobb városában.

A vermonti szenátor emellett az olyan nagyobb városokban végzett az élen, mint Worchester vagy az Úton írójának, Jack Kerouac-nek szülőhelye, Lowell. Warren elsősorban a bostoni agglomerációban szerepelt jól, kiváltképpen a saját lakhelyén, a Harvardnak és az MIT-nek is otthont adó Cambridge-ben, Biden pedig az állam kisebb lakosságú térségeiben szedte össze a győzelmét biztosító szavazatokat.

Warren veresége elsősorban annak köszönhető, hogy jelentősen visszaszorult azokban a választói csoportokban, ahol előzetesen jelentős támogatást jósoltak neki. A női szavazók csupán 17 százaléka támogatta az egyetemi professzorból lett politikust. Az egyetemi diplomával rendelkező fehér voksolók csupán ötöde szavazott rá, a magukat liberálisnak valló szavazók között pedig csak 28 százalékot kapott – az utóbbi kivételével az összes előbb említett csoportban a harmadik helyre szorult vissza. Ez pedig baljós árnyat vethet a további kampányára, mivel nem látszik, hogy mely szavazórétegek támogatására számíthatna még.

Címlapkép: flickr, Gage Skidmore